Колко струва квадратен метър жилищна площ в Бургас?

Разминаването в статистическите данни е драстично

Колко струва квадратен метър жилищна площ в Бургас? Това е въпрос, който стои в главата на продавачите и купувачите на имоти в морския град.

Разминаването в статистическите данни обаче е драстично. Причините за това са няколко. 

Ако вземате данни от Агенцията по вписванията, не можете да добиете никаква представа. На първо място там е цената, по която е изповядана сделката, а тя най-често е данъчната оценка на имота, която е много по-ниска от реалната пазарна стойност /за избягване на пълния размер на дължимия данък/.

На второ място Агенцията дава информация общо за сделките с имоти, без да уточнява колко от тях се отнасят конкретно за жилища. 

АВ публикува и общи данни за сделките с ипотечни кредити, без да разграничава рефинансиранията, новите и повторно вписаните задължения.

Ако вземате данни от офертите на специализираните сайтове за имоти, също картинката не е ясна. Там са цените, които искат продавачите, а не тези, на които реално стават сделките.

И тъй като собствениците надценяват имотите истинската пазарна стойност е най-често между 5 и 15% надолу.

В Бургас средната цена на квадратен метър достига 863 евро, а цените на имотите в града са отбелязали общ растеж от 19,5% през последните три години, показват данни на Райфайзен банк.

Тези данни също не отразяват реалната картинка, защото също се базират на цената, вписана в нотариалния акт, която е по-ниска от реалната.

Не на последно място стойността на един имот зависи и от състоянието, в което се намира, от годината на строителството, от наличието на асансьор, на паркоместа, синя или зелена зона и т.н.

И все пак, как може да се разбере истинската цена на даден имот в Бургас. Най-лесният отговор е – на базата на реални сделки с подобни на него. 

Такъв отговор могат да ви дадат само брокерите на имоти, защото те са посредниците и знаят реалната цена.

За улеснение на читателите обаче може да дадем диапазона, в който се движат цените по жилищните комплекси.

В жк Лазур и в центъра на Бургас е най-скъпо, като в комплекса е по-скъпо. Цената на кв.м е от 850 до 1300 евро. Може да е и под и над това.

Имайте предвид, че ако няма асансьор на 3-ия етаж цената пада минимум с 5%, на 4-ия с 10% и т.н.

Ако трябва да се изрива всичко и да се правят настилки и WC-та, цената пада с още 10-15%. Ако няма места за паркиране или пък е мансарден или партерен етаж е още по-евтино.

Има разлика дали е тухлено или панелно жилището, като второто е доста по-евтино. Това обаче не е съвсем така, защото новите апартаменти, които са тухлени, са с така пресметната квадратура, че на хартия е една, а в действителност доста по-малка. Разминаването идва от факта, че сега в квадратурата влизат 100% от терасите и от общите части на сградата.

Да се върнем на цените по комплексите в Бургас. В жк Меден рудник е най-евтино. Цените там се движат между 450 и 750 евро на квадрат. Следва жк Слайвеков и жк Зорница – 600-750 евро/кв.м.

По средата са жк Възраждане и Братя Миладинови с цени от 600 до 1200 евро.

Подчертаваме, че това е условно, тъй като отново трябва да се приложат намаленията в цената заради изброените по-горе особености – асансьор, паркоместа, зона, етаж, състояние на интериора и т.н.

Текст: Ирина ГЕНОВА, агенция за недвижими имоти Дом Инфо