По Черноморието се купуват имоти за инвестиция /снимки, оферти/

Ателиета, студия и гарсониери са се търсили най-вече по Черноморието и в големите планински курорти, както и около големите университети, сочат данните на Агенцията по вписвания за 2019 г.

Целта на подобни покупки беше препродажба или отдаване под наем, тъй като търсенето на подобни имоти на вторичния пазар е все още силно. 

Инвестирането в имоти е стимулирано от ниските лихви по депозити и по кредити, както и създалата се несигурност по отношение на влизането в еврозоната и възможното обезценяване на българския лев.

За лично ползване малки жилища търсиха семейства с едно дете или млади двойки.

При по-големите областни градове като София, Варна, Бургас, Велико Търново и Стара Загора се наблюдава ръст на годишна база съответно от 5%, 2%, 6%, 4% и 5%. 

В Пловдив се наблюдава намаление в броя на сделките спрямо 2018 г. с 6%, а в Русе сделките са само с 4 по-малко.

Сделките по Черноморието през 2019 г. направиха впечатление с това, че купувачите вече не бяха основно чуждестранни граждани. Българите завоюваха стабилни позиции в този сегмент като имотни инвеститори.

Малките жилища бяха най-търсени през изминалата година – едностайни и двустайни на цени между 25 000 и 30 000 евро, както и студия – между 16 000 и 18 000 евро.

Към края на 2019 г. направи впечатление леко удължаване на времето за избор на имот сред купувачите – между 1 и 3 месеца, като броят на огледите, необходими за реализация на покупка, е около 7-8. Отстъпките от обявената цена останаха на относително ниски нива – около 5-7%. 

Очакванията са в следващите години тези коментари в цената да бъдат по-чувствителни поради големия брой нереално високи оферти на пазара към момента.

Ако и вие търсите имот за инвестиция по Черноморието, вижте нашите оферти:

Двустаен апартамент, Борисова градина, Бургас

Двустаен апартамент, с морска панорама, Сарафово

Мезонет с асансьор, до Краснодар, Бургас

Студио на първа линия море, Сарафово

Двустаен апартамент, жк Зорница, Бургас, спести 5%

Двустаен апартамент, на 100 м от морето, Несебър, 17 000 евро

Дом Инфо ООД

Ирина Генова, тел. 0895625505