Пазарът на имоти и COVID-19: Виртуални огледи - ето какво се търси и предлага

През март месец 2020 г. светът се промени и буквално за една седмица от икономически подем рязко превключихме на режим криза. Това намери пряко отражение и върху имотния пазар.

Изминалият месец премина на две скорости – изключително динамичен пазар до средата на март и пауза след въвеждането на извънредно положение. Съответно до средата на месеца наблюдавахме обичайния темп на активни продажби, характерен за последните месеци, а след това активността намаля и плановете бяха отложени за след кризата.

Въведеното извънредно положение силно ограничи възможностите ни да се срещаме с клиенти и да провеждаме огледи, а нашата социална и гражданска позиция ни накара да призовем клиентите да си останат у дома и да не идват на огледи, за да се справим с епидемията и да спазим призивите на здравните власти.

През това време ние работим от дистанция и основно онлайн, публикуваме нови оферти и довършваме последния етап от процеса по цялостна дигитална трансформация на BULGARIAN PROPERTIES. Също така, следим пазарa отблизо, за да ви даваме навременна, обективна и точна информация за актуалните тенденции.

Ето какви са нашите наблюдения за пазара след въвеждането на извънредното положение:

? Клиентите заеха позиция на изчакване до приключване на кризата, но продължават да разглеждат и да се интересуват от имоти, а и имат повече време за това.

? Сделки продължават да се сключват, макар с намалял обем.

? Правят се и нотариални изповядвания при въведените от нотариусите изисквания и режим на работа.

? Активните купувачи са основно такива, които разполагат със собствени средства и искат да ги вложат в сигурен актив.

? Интересът се фокусира основно върху завършени сгради или такива, които са близо до Акт 16.

? Строителството на новите сгради продължава. Повечето от тях съобщиха, че са подсигурени с материали, а работният процес е организиран съгласно изискванията.

? Нарасна предлагането, както и интересът към имоти под наем.

? Засили се търсенето на имоти в покрайнините на София, най-вече такива в затворени комплекси или къщи с двор.

? Увеличи се интереса към селските къщи и ваканционните имоти, които предлагат възможности за уединение и отдих на собствена територия.

? Беше даден силен тласък за дигитализация в имотния сектор и ползване на различни проптех решения, които да подпомагат процеса – 360-градусови турове, видео клипове, виртуални огледи, картови разплащания и др., които ще доведат до позитивни ефекти в дългосрочен план.

По отношение на последната точка за дигиталните иновации, която винаги е била наш приоритет, още в първия ден ние бяхме подготвени и превключихме на онлайн режим на работа. Пренесохме основната част от дейността си онлайн.

Така направихме възможно огледи да се провеждат онлайн чрез дигитални технологии като виртуални 360-градусови огледи, видео клипове, които активно заснемаме от 10 години насам, отдалечено чрез видео връзка, снимки и видео с дрон и т.н.

Освен бързата дигитализация на редица услуги, която наблюдаваме, положителен принос на настоящата кризата ще видим и по отношение на нарастване на интереса към български продукти и услуги, български курорти и места за отдих и съответно и към българските имоти в цялата страна.

Хората с изненада ще установят, че има прекрасни места и то на много изгодни цени извън големите градове, които съсредоточаваха интереса до преди кризата и където цените нарастваха на фона на стагнация или дори спад в страната.

Все още е трудно да се прогнозира как ще се променят цените на имотите в условия на спад в активността на пазара и нарастваща безработица, макар очакванията за корекция надолу в известна степен да са оправдани, особено за имоти с надценени офертни цени. 

Към момента очакванията ни са промените да са временни и да са по-скоро корекция на съществуващи дисбаланси, а не цялостна промяна на пазарната картина.

Ефектите зависят най-вече от това колко време ще продължи епидемията и как бизнесите ще преминат през предизвикателствата. Цената на имотите е функция на доходите на хората и на наличността и достъпността на банково финансиране. 

Необходимо е време, за да видим как ще се развие процеса по нарастване на безработица, както и какво ще предложат банките на своите настоящи и бъдещи кредитополучатели.

Полина Стойкова MRICS, изпълнителен директор на BULGARIAN PROPERTIES

***

Предложение от Дом Инфо ООД

Ако искате да купите имот в Бургас, без да плащате комисионна, вижте офертите по-долу:

Многостаен апартамент в супер центъра на Бургас, по-ниска цена, директно от инвеститор

Многостаен апартамент с три спални - директно от строител

Гараж, партерно помещение с възможност за живеене

Двустаен апартамент, с морска панорама, директно от строител

Двустаен апартамент - спести 5%!

Тристаен апартамент - спести 5%!

Двустаен на първа линия море - директно от строител

Студио на първа линия море - директно от строител

За огледи тел. 0895 625 505

Предлагаме и виртуални огледи, Дом Инфо ООД

ПОВЕЧЕ ОФЕРТИ ВИЖТЕ ТУК!