Пазарът на имоти и COVID-19: Кои са купувачите

Пазарът на жилища се развиваше добре, докато не се намесиха коронавирусът и оперативният щаб. Сега той е почти замръзнал, пише в. Капитал.

Под леда все пак тече вял живот - възможни са и се случват сделки, но далеч по-малко, отколкото преди.

Мотивираните купувачи на недвижими имоти в сегашната ситуация на извънредно положение са няколко типажа. Основно хора с жилищна нужда, които вече са обмисляли или задвижили покупка. 

"Залага се на апартаменти на стабилен инвеститор пред завършване или на обзаведени апартаменти, които се предлагат на разумни цени. Под разумна разбирам цена от 75-80 хил. евро за двустаен апартамент, при положение че за този тип жилища искаха по 100 хил. евро, и то в непредпочитани квартали", казва Полина Стойкова, изпълнителен директор на Bulgarian Properties.

Друг тип са хора със средства, които търсят къде да ги вложат. 

"Оглеждат пазара за някой притиснат продавач, готов да направи отстъпка от 5-10 хил. евро надолу в цената", отбелязва Тихомир Тошев, кредитен консултант и управител на "Кредит център". 

"Виждате, че анализатори говорят за 20-30% спад, и някои купувачи търсят този спад веднага. Със сигурност при криза има хора, които спешно се нуждаят от пари кеш, но за момента притиснатите продавачи са много малко", добавя той.

"Засега клиентите не се отказват от сделките си. Банките в момента приключват отпускането на кредити така, както са уговорени преди кризата. Хората, подписали предварителни договори, дори бързат да минат през нотариус, защото не са сигурни дали ограничителните мерки няма да засегнат възможността за изповядване на сделки", обяснява Ирена Перфанова, зам.-председател на Национално сдружение "Недвижими имоти".

Тя добавя, че за развитието на пазара са много важни предстоящите решения на банките за жилищното кредитиране. Най-зависими от него са новото строителство и потенциалните му клиенти. 

***

Предложение от Дом Инфо ООД

Ако искате да купите имот в Бургас, без да плащате комисионна, вижте офертите по-долу:

Многостаен апартамент в супер центъра на Бургас, по-ниска цена, директно от инвеститор

Многостаен апартамент с три спални - директно от строител

Гараж, партерно помещение с възможност за живеене

Двустаен апартамент, с морска панорама, директно от строител

Тристаен апартамент - директно от строител!

Двустаен на първа линия море - директно от строител

Студио на първа линия море - директно от строител

За огледи тел. 0895 625 505

Предлагаме и виртуални огледи, Дом Инфо ООД

ПОВЕЧЕ ОФЕРТИ ВИЖТЕ ТУК!