Пазарът на жилища няма да е сериозно засегнат при пауза на икономиката 2-3 месеца

Очертава се тенденция максималното финансиране от банките да е до 80%, т.е. да се изисква 20% самоучастие

Петър Илиев е оперативен директор в кредитния посредник Кредитланд и финансист с 13 години опит в кредитното консултиране и посредничество при набавяне на банково финансиране. Той е бакалавър по „Международни икономически отношения“.

През 2007 г. се присъединява към екипа на финансовия портал "Моите пари" и скоро след това избира кариера в прохождащия по това време бранш на кредитните посредници. Има интереси в областта на финансите, недвижимите имоти, статистиката и макроикономиката.

Разработил е статистически регресионен модел за изследване на цената на жилищния кредит в България и влиянието на основни макроикономически и финансови показатели върху нея.

***

- Затягат ли банките критериите за отпускане на ипотечни кредити почти един месец след въвеждането на извънредното положение у нас? 

- Действително повечето банки подходиха предпазливо към настоящата извънредна ситуация и високата доза несигурност, която тя носи. Много важни въпроси при вземането на решение дали да се отпусне даден заем остават без отговор - колко време ще продължи извънредната ситуация и икономическата активност ще остане замряла, колко ще са регулярни доходите на кредитополучателите в обозримо бъдеще?

Ограниченията, които бяха въведени, касаят най-вече отпускането на кредити за клиенти, заети в най-засегнатите сектори от икономиката: туризъм, ресторантьорство, транспорт, търговия на дребно (без хранителни стоки и фармацевтични продукти), някои производства и други. За кредитоискатели с доходи от тези отрасли кредити се одобряват само след обстоен анализ на кредитоспособността и често се изисква допълнително обезпечение, с длъжник и прочие. 

Кредитите за българи, работещи в чужбина, бяха замразени в много банки, а и интересът от такива клиенти определено замря.

Въпреки тези ограничения за кредитоискатели с постоянни доходи от останалите отрасли ипотечни кредити продължават да се одобряват ежедневно без съществена промяна в лихвите и с малко по-високо изискване за самоучастие от клиентите. Ако досега повечето банки финансираха до 85% от пазарната стойност на жилищата, в момента се очертава тенденция максималното финансиране да е до 80%, т.е. да се изисква около 20% самоучастие.

- Има ли промяна на типа имоти на етап строителство, които банките кредитират?

- Логично е банките да подхождат внимателно към приемане на обезпечения във фаза „строителство“. 

В тези несигурни времена хората масово отлагат големите си покупки и за инвеститори, които нямат осигурено финансиране (от собствени средства или от инвестиционен кредит) и разчитат на продажби на имотите в строеж за завършване на сградите си, се увеличава рискът от фалит или сериозно забавяне на строителството. 

Въпреки това повечето банки, които кредитираха жилища на акт 14 преди пандемията, продължават да го правят и сега, след обстоен анализ на финансовото състояние на инвеститора.

- Каква е прогнозата ви за цените на жилищата при оптимистичен и песимистичен сценарий за продължителността на коронавируса и отражението му върху българската икономика?

- Не се наемам да прогнозирам продължителността на пандемията. Вярвам обаче, че икономиката има сили да отскочи рязко нагоре след отпадане на извънредното положение и по-важното, след като поръчките за износ „живнат“.

Конкретно пазарът на жилища няма да е сериозно засегнат, ако блокирането на икономиката и извънредните мерки продължат само 2-3 месеца. 

Хората не са се отказали от плановете си да купуват имоти за жилищни нужди, просто отлагат сделките за времена, в които ще са по-сигурни в доходите си и забавят избора на жилище за след изтичане на извънредното положение, когато огледите на апартаменти и къщи ще са възможни и няма да крият риск за здравето.

При натиснат бутон „Пауза“ пазарът по-скоро ще се характеризира с рязък спад в броя на сключените сделки за имоти през следващите няколко месеца. 

Ако обаче извънредното положение продължи по-дълго и това доведе до много фалити на бизнеси и трайно увеличение на безработицата, неминуемо ще се стигне и до сериозен спад на цените на недвижимостите.

investor.bg

***

Предложение от Дом Инфо ООД

Ако искате да купите имот в Бургас, без да плащате комисионна, вижте офертите по-долу:

Многостаен апартамент в супер центъра на Бургас, по-ниска цена, директно от инвеститор

Многостаен апартамент с три спални - директно от строител

Гараж, партерно помещение с възможност за живеене

Двустаен апартамент, с морска панорама, директно от строител

Тристаен апартамент - директно от строител!

Двустаен на първа линия море - директно от строител

Студио на първа линия море - директно от строител

За огледи тел. 0895 625 505

Предлагаме и виртуални огледи, Дом Инфо ООД

ПОВЕЧЕ ОФЕРТИ ВИЖТЕ ТУК!