Снежана Стойчева: Качествените имоти винаги ще държат цената си

Кризите ни показват, че бизнесът не е просто движение на пари, а наличие или липса на доверие. 

И в тази криза всеки отделен бизнес ще преминава различно, а всяко отделно предприятие ще се справи или не в зависимост най-вече от състоянието, в което се намира, когато влиза в кризата.

Ето коментара на Снежана Стойчева, мениджър на imoti.net:

Трудно е за прогнозиране какви ще са последиците. Качествените имоти винаги ще държат цената си. Интересът към имоти извън големите градове, към имоти по Черноморието също ще задържа цените им. Надценените имоти в София и някои от големите градове може и да загубят по 5-10% от вчерашната си цена, но няма да сме свидетели на 30% и повече спад в цените. Дори предполагам, че е възможно да има имоти, които да повишат цената си. Все пак имотът е доста сигурна инвестиция.

Когато поглеждаме днес пазара и мислим за неговото утре, трябва да не забравяме какъв беше този бизнес вчера. Обобщавам накратко - динамичен, със засилен  интерес към новото строителство, ръст на сделки с по-големи апартаменти, с надценени имоти в някои райони и така нататък. Но в същото време – нерегулиран, без ясни правила на работа, немалка част от него с присъствие в сивия сектор, с некоректни практики при някои брокери.

Ипотечно кредитиране има. Банките изглеждат стабилни и няма сериозни основания да се предполага, че лихвите ще скочат. Ръстът на безработните расте, но те едва ли са от потенциалните купувачи. 

На този етап единствено страхът от COVID19 спира сектора, но му дава и шанс да се промени. След три или шест месеца страхът няма да го има и колелото ще трябва да се завърти отново. Кой как ще го направи зависи от това как е реагирал сега.

***

Предложение от Дом Инфо ООД

Ако искате да купите имот в Бургас, без да плащате комисионна, вижте офертите по-долу:

Многостаен апартамент в супер центъра на Бургас, по-ниска цена, директно от инвеститор

Многостаен апартамент с три спални - директно от строител

Гараж, партерно помещение с възможност за живеене

Двустаен апартамент, с морска панорама, директно от строител

Тристаен апартамент - директно от строител!

Двустаен на първа линия море - директно от строител

Студио на първа линия море - директно от строител

За огледи тел. 0895 625 505

Предлагаме и виртуални огледи, Дом Инфо ООД

ПОВЕЧЕ ОФЕРТИ ВИЖТЕ ТУК!