Как COVID-19 променя пазара на недвижимите имоти

Стресът на пазара на недвижими имоти ще е най-чувствителен през втората половина на месец май, смятат водещи брокери.

"Възстановяването ще е в следващите от 3 до 9 месеца, но пазарът вече няма да е същият - заради навлизането на дистанционните технологии, на виртуалните огледи, а и заради промяната в поведението на продавачи, купувачи и посредници. Браншът на недвижими имоти е адаптивен, но старият тип брокери, които не обичат промените, технологиите и най-вече използването им в ежедневието, ще отпаднат от пазара, още през тази година", прогнозира Деница Георгиева от "Явлена".

"В Малта използваме виртуални разходки от години, за нас не е нещо ново да продаваме така. Въпреки кризата, за агентите като мен има работа. Най-засегнати обаче ще са наемодателите", обясни Елена Ангелова, брокер в Excel Homes, Малта.

Според нея, световните тенденции са по-скоро благоприятни: кризата с COVID-19 ще въздаде справедливост, защото ще свали до нормални нива прекалено завишените цени на имотите в т. нар. атрактивни зони.  

Според председателят на Националното сдружение "Недвижими имоти" Добромир Ганев VR технолгиите и видеопредставянето не са новост за нашия пазар, но повечето компании - по най-различни причини - са отлагали във времето внедряването им. 

"Сега времената наистина са други. От една страна извънредното положение забранява физическите огледи, от друга страна новите технологии са далеч по-достъпни и като цени, и като оборудване, което ги прави по-лесни за използване", сподели той.

Брокерите и икономистите отбелязват разликите между сегашния пазар на недвижими имоти и този през 2008 година. Сега прогнозите са далеч по-слънчеви. 

Макар очакваният процъфтяващ сезон да не се случи, късното лято и есента могат да изненадат с ръст на продажбите през 2020 година, смята икономистът Джеф Тъкър от световната компания за продажба на жилища Zillow.

***

Предложение от Дом Инфо ООД - елате на виртуален оглед - видео и 360-градусови панорами!

Ако искате да купите имот в Бургас, без да плащате комисионна, вижте офертите по-долу:

Многостаен апартамент в супер центъра на Бургас, по-ниска цена, директно от инвеститор

Многостаен апартамент с три спални - директно от строител

Гараж, партерно помещение с възможност за живеене

Двустаен апартамент, с морска панорама, директно от строител

Тристаен апартамент - директно от строител!

Двустаен на първа линия море - директно от строител

Студио на първа линия море - директно от строител

За огледи /и виртуални/ тел. 0895 625 505

Дом Инфо ООД

ПОВЕЧЕ ОФЕРТИ ВИЖТЕ ТУК!