Имотите са поскъпнали през последните два месеца /видео/

 

Категорично няма риск от срив в цените на имотите. Това заяви в ефира на "Денят ON AIR" председателят на Асоциацията на строителните предприемачи Георги Шопов.

"В една пазарна икономика цената на нещо се променя, когато има промяна в търсенето и предлагането. За добро или лошо, все още търсенето е по-голямо от предлагането, поради което цената е голяма", обясни той.

По думите му друг важен фактор, който влияе на цената е покупателната способност.

"В България тя все още е на сравнително добро ниво. Има много важен показател, който измерва покупателната способност - това е отношението на цената на кв.м. към средната заплата. За София с една заплата можете да купите 0,8 кв. м. площ. В Мюнхен този показател е под 0,1 кв.м.", допълни председателят на Асоциацията на строителните предприемачи.

"Цените на имотите за последните 2 месеца са се увеличили, но цените на наемите падат. Това се предопределя от това, че доста хора, заети в най-засегнатите сектори, ползват квартири", заяви Шопов.

Шопов бе категоричен, че и преди и сега една от най-сигурните инвестиции е тази в недвижимите имоти.

***

Един от най-важните въпроси, които тревожат купувача, когато му предстои сделка с недвижим имот, е как да е сигурен, че срещу престираната продажна цена в действителност ще получи обещания имот.

От друга страна как да е сигурен продавачът, че ще получи цената за своя имот при изповядането на сделката, когато подписва нотариалния акт, а все още плащането не е извършено?

Какви са гаранциите, обяснява Ирина Генова от агенция за недвижими имоти Дом Инфо:

ПЛАЩАНЕ НА ЦЕНАТА НА НЕДВИЖИМИЯ ИМОТ 

ЕСКРОУ-СМЕТКА И ДОВЕРИТЕЛНА СМЕТКА НА НОТАРИУС

Обичайна практика е изплащането на продажната цена да се извършва преди вписването на нотариалния акт в Имотния регистър, а съществува риск да е бил вписан друг нотариален акт, по силата на който същият имот вече е бил прехвърлен на трето лице.

Рискът произтича от това, че вписването на нотариалния акт е изключително важен момент – за да е противопоставима на трети лица, сделката с недвижим имот трябва да е вписана в Имотния регистър.

От друга страна как да е сигурен продавачът, че ще получи цената за своя имот при изповядането на сделката, когато подписва нотариалния акт, а все още плащането не е извършено?

Купувачът и продавачът на недвижим имот биха могли да се възползват от гаранциите, които предоставят ЕСКРОУ-сметката и доверителна сметка на нотариуса, пред когото ще бъде изповядана сделката.

1) ЕСКРОУ-сметката се открива чрез подписването на договор между две страни с взаимоизключващи се интереси /в случая – продавач и купувач при сделка с недвижим имот/ и трета страна – банката, която се явява своеобразен гарант, следящ за точното изпълнение на условията по договора.

С подписването на този тристранен договор банката открива специална сметка на името на продавача или купувача, блокира внесената покупна цена в нея и се задължава да разреши ползването й само след точното изпълнение на предвидените в този договор условия. 

На практика се случва следното: по силата на договора за ЕСКРОУ-сметка, купувачът внася за „пазене” в банката сумата на продажната цена, а продавачът я получава едва след като е настъпило договореното условие – например представяне на нотариалния акт.

2) Друг начин, използван в практиката, е използването на доверителна сметка на нотариуса, пред когото ще бъде подписана сделката. 

В този случай се сключва договор между продавача, купувача и нотариуса. 

Принципът е същият, както при откриването на ЕСКРОУ-сметка, но в тази хипотеза нотариусът се явява довереникът, който приема и се задължава да съхранява в доверителна сметка средствата за продажната цена и да ги изплати на продавача след настъпването на предвидените в договора условия.

За да се открият такива сметки излиза по-скъпичко – от 0.1% от сумата до твърда сума от около 250-300 лв., но това е цената на гаранцията.

В противен случай са възможни много сценарии.

Обикновено в нотариалните актове се записва, че продавачът е получил цената, без това да е станало факт. 

Страните се уговарят продавачът да потвърди на нотариуса, че си е получил парите, които реално се плащат след подписване на акта и преди вписването му в Агенцията по вписванията.

Сделката е изповядана - продавач, купувач и брокер отиват в съответната банка, където купувачът си е открил сметка по желание на продавача. 

Преводите по различни сметки в една и съща банка стават почти ведната. А и вероятността да се сбърка някоя цифра в сметката на получателя е елиминирана, защото служителят на банката веднага проверява в системата дали всички цифри от IBAN-a са верни и дали отговарят на посоченото лице.

И така – платежното е готово в 3 екземпляра с подпис и печат на банката. Едното – за купувача, второто – за продавача, третото – за нотариуса.

Какво би могло да се обърка? Минимум две неща.

Недобросъвестен купувач да се върне и да отмени превода /ако още не е изпълнен/. Това е възможно и се е случвало.

Другото, което може да се случи е грешка. Да бъде вписан друг IBAN, на сметка на друго лице и това да не бъде забелязано веднага, нотариалният акт да бъда вписан, а парите неполучени от продавача.

 ***

Предложение от Дом Инфо ООД - елате на виртуален оглед - видео и 360-градусови панорами!

Ако искате да купите имот в Бургас, без да плащате комисионна, вижте офертите по-долу:

Многостаен апартамент с три спални - директно от строител

Гараж, партерно помещение с възможност за живеене

Двустаен апартамент, с морска панорама, директно от строител

Тристаен апартамент - директно от строител!

Двустаен на първа линия море - директно от строител

Студио на първа линия море - директно от строител

За огледи /и виртуални/ тел. 0895 625 505

Дом Инфо ООД

ПОВЕЧЕ ОФЕРТИ ВИЖТЕ ТУК!