Продавачи на имоти оттеглиха офертите си, търсенето отново надвишава предлагането /видео/

Два месеца след избухването на огнище на Covid-19 в България цените на жилищата намаляват съвсем символично и се забелязва значителен спад в обявените за продажба жилища.

Броят уникални обяви за продажба на апартаменти е намалял с 53% след обявяване на карантинните мерки в страната на 13 март, показва проучване на информационен портал за недвижими имоти.

Най-голям спад в обявите е отбелязан в София – 60%, следван от Стара Загора – 58%. В Пловдив спадът е от 46%, Варна – 45%, а Бургас 48%. Най-малко засегнат от 6те града е Русе, където броят обяви е намалял с 40%.

В началото на кризата се преустановиха огледите на жилищата и оценките на професионалните оценители. Въпреки бързата реакция и адаптация на брокерите на недвижими имоти, които въведоха по-широка употреба на 3D огледи, сделки се случват рядко, съобщава „Монитор“.

И в шестте града, включени в статистиката се забелязва рязък спад в предлагането на жилища точно след обявяване на извънредното положение на 13 март. Причина за това са не само затрудненият процес при търсене на нов дом, но и колебанието на купувачите. Те не са сигурни, че ще запазят доходите си и предпочитат да изчакат с покупката.

Това се проявява и като спад в търсенето от страна на купувачите. Броят търсения на “имоти” и “апартаменти” в Google онагледява този намалял интерес за покупка.

В Бургас и областта обаче търсенето напоследък се засилва, извършват си реални огледи на имоти.

Цените на жилищата зависят най-много от нивата на безработица в страната и общото икономическо положение. За последните 2 месеца цените на жилищата в България са паднали с 3%. Все още е рано да се предвиди дали ще има следващ по-голям и сериозен спад в цените на жилищата.

На този етап продавачите не бързат да смъкват цените. 

Купувачите от своя страна се надяват на по-сериозни намаления в цените, които може и да не се случат.

***

Един от най-важните въпроси, които тревожат купувача, когато му предстои сделка с недвижим имот, е как да е сигурен, че срещу платената продажна цена в действителност ще получи обещания имот.

От друга страна как да е сигурен продавачът, че ще получи цената за своя имот при изповядането на сделката, когато подписва нотариалния акт, а все още плащането не е извършено?

За ЕСКРОУ-СМЕТКА И ДОВЕРИТЕЛНА СМЕТКА НА НОТАРИУС

научете от Ирина Генова от агенция за недвижими имоти Дом Инфо:

***

Предложение от Дом Инфо ООД - елате на виртуален оглед - видео и 360-градусови панорами!

Ако искате да купите имот в Бургас, без да плащате комисионна, вижте офертите по-долу:

Многостаен апартамент с три спални - директно от строител

Гараж, партерно помещение с възможност за живеене

Двустаен апартамент, с морска панорама, директно от строител

Тристаен апартамент - директно от строител!

Двустаен на първа линия море - директно от строител

Студио на първа линия море - директно от строител

За огледи /и виртуални/ тел. 0895 625 505

Дом Инфо ООД

ПОВЕЧЕ ОФЕРТИ ВИЖТЕ ТУК!