Каква е ситуацията на пазара на имоти в Бургас и областта II /видео/

Интерес към покупка на жилища в Бургас проявяват и млади хора с добри професии и заплати и бургазлии, които работят в чужбина и искат да инвестират парите си в жилище.

Това стана ясно по време на онлайн дискусия за пазара на недвижими имоти в морския град, организирана от сайта Imoti.net.

Ипотеки и банкови кредити: Несигурността продължава

Най-важното за пазара на имоти обаче са доходите на хората. По време на извънредното положение имаше голям страх за бъдещите доходи, а сега неяснотата продължава и ще видим как ще се отрази всичко това на имотния пазар“, отбеляза Господинов.

На ипотечния пазар също са отчетени големи и задълбочаващи се спадове през трите месеца между март и май.

За момента не е ясно има ли и какъв е спадът на цените на жилищата в града, но когато целият пазар очаква спад, най-вероятно ще се окаже, че е точно така, коментира Господинов.

„При панелното и старото строителство имаше по-леки преговори при затваряне на сделки. Част от продавачите на надценени имоти се оттеглиха от пазара, други, които са мотивирани, продадоха и финализираха бързо сделките. Ако вярваш, че пазарът ще пада, логично е да продадеш сега“, посочи той.

В същото време в града са били продадени имоти, които са стояли дълго време на пазара. „Причината е, че при някои продавачи се появи страхът какво ще правят с тези пари, ако се случи нещо, а първият канал, по който пазиш средствата си, е недвижимият имот“, отбеляза Господинов.

Неговите наблюдения сочат, че някои банки са наложили ограничения, а други са опитали да вземат пазарен дял. 

„Браншовете, които пострадаха от кризата – ресторантьорството и туризмът, никога не са били сериозен фактор на пазара на покупко-продажби и кредити не само в Бургас, а в цялата страна. Директно отражение от кризата имаше на пазара на наеми – магазини, молове, които бяха затворени, офис проекти. Офисите продължават да стоят празни, в моловете има хора, но започват шахматно да се появяват празни магазини“, коментира Господинов.

Курортите около Бургас са останали затворени през месеците на извънредното положение, въпреки че е имало запитвания от всички чуждестранни граждани, които проявяват интерес към България.

„Но руският пазар, например, винаги е бил зависим от ресурсните пазари. Когато цената на петрола пада, всички участници на пазара на недвижими имоти знаят, че това се отразява на покупките на руските граждани. Тези процеси обаче започнаха много преди коронавирусната криза“, каза Господинов.

“Бургас не е остров и това, което се случи почти навсякъде в света, стана и в нашия град. Пазарът започна годината на скорост, след което изведнъж се включи ръчната спирачка и страхът започна да влияе на вземането или по-скоро на отказа от вземане на решения“, коментира той.

По думите му при предишната криза през 2008-2009 г. спадовете са били по-минимални и бавни, но е възможно бързият спад сега да доведе и до по-бързо възстановяване.

Според Господинов най-тежко в Бургас са пострадали главните улици и двата търговски центъра в града. Част от наемателите на малките магазини вече са се изнесли от моловете, а през следващите пет-шест месеца се очаква да започне преместване и на по-големи наематели към други търговски центрове или главни улици.

ПЪРВА ЧАСТ ВИЖТЕ ТУК!

***

Предложение от Дом Инфо ООД - елате на виртуален оглед - видео и 360-градусови панорами!

Ако искате да купите имот в Бургас, без да плащате комисионна, вижте офертите по-долу:

Многостаен апартамент с три спални - директно от строител

Гараж, партерно помещение с възможност за живеене

Двустаен апартамент, с огромна морска панорама, без комисион

Двустаен апартамент, с морска панорама, директно от строител

Тристаен апартамент - директно от строител!

Двустаен на първа линия море - директно от строител

Студио на първа линия море - директно от строител

За огледи /и виртуални/ тел. 0895 625 505

Дом Инфо ООД

ПОВЕЧЕ ОФЕРТИ ВИЖТЕ ТУК!

***

За да сме в услуга на своите клиенти, ние от агенция за недвижими имоти Дом Инфо разясняваме подробно стъпките, по които те трябва да преминат.

Какви са етапите на сделката с недвижим имот - разяснява Ирина Генова:

 

След извършените огледи, кандидат-купувачът се спира на един конкретен имот и се пристъпва към процеса на сделката.