Собственици на жилища се отказват да продават /видео/

 

Изчакват да отмине пандемията, за да пуснат оферти

Очакванията за предстоящите месеци са предлагането на имоти да се свие. Налице е вероятност част от продавачите да задържат продажбата на имотите си, докато отмине здравната криза.

Това сочи проучване на Colliers International на пазара на жилищни площи във висок и средно висок сегмент в София през първото полугодие на 2020 г.

Възможно е някои от проектите с планиран старт на строителството през 2020 г. да го отложат за следващата година. Част от предприемачите ще бъдат склонни на по-голяма гъвкавост по отношение на схемите на плащане и размерът на ценова отстъпка.

Анализът показва още, че  независимо от неблагоприятните ефекти от пандемията от COVID-19, цените в разглеждания сегмент към момента остават стабилни. 

Разликата между офертната и покупната стойност варира в зависимост от това дали имотът е готов за използване или е в строеж. Средната отстъпка е в размер на 3%.

Пандемията предизвиква и редица промени в поведението на участниците на пазара през разглеждания период. Една от тях е поемането на доминиращата роля от страна на купувачите, спрямо продавачите.

Фокусът на търсенето им се насочва към жилища в по-напреднал етап от строителството или завършени с Разрешение за ползване. Най-силен интерес се регистрира към апартаменти с 2 или 3 спални, на партерни етажи с дворни пространства и вили близо до големите градове.

Друга промяна на пазара на жилища в разглеждания сегмент е същественият спад на сделките с имоти, закупени с  инвестиционна цел, които са 15% от всички, за разлика от 2019 г., когато делът им е около 40%.

Купувачите са в очакване да проследят развитието на коронавирус пандемията, преди да предприемат покупка на имот.

Това оказва положително влияние върху пазара на наеми в посока повишение на търсенето, както от български, така и от чуждестранни граждани.

При предлагането се наблюдава ръст от 4% при завършените нови проекти, а при площите в проекти в етап на строеж се регистрира спад от 4%, спрямо второто полугодие на 2019 г. Свободните жилищни единици продължават да намаляват плавно от 5% на 4% през първата половина на 2020 г.

***

Предложение от Дом Инфо ООД - елате на виртуален оглед - видео и 360-градусови панорами!

Ако искате да купите имот в Бургас, без да плащате комисионна, вижте офертите по-долу:

Многостаен апартамент с три спални - директно от строител

Двустаен апартамент, с огромна морска панорама, без комисион

Двустаен апартамент, с морска панорама, директно от строител

Тристаен апартамент - директно от строител!

Двустаен на първа линия море - директно от строител

За огледи /и виртуални/ тел. 0895 625 505

Дом Инфо ООД

ПОВЕЧЕ ОФЕРТИ ВИЖТЕ ТУК!