Българите са купувачите на имоти по Черноморието І /видео/

Търсят се по-големи жилища в близост до градовете, а цените остават сходни на миналогодишните

Българите са основните купувачи на жилища по Черноморието през тази година, а чужденците, инвестиращи в имот у нас, значително са намалели заради предизвиканите от коронавируса ограничения за пътуванията.

Търсят се предимно завършени и по-големи жилища и къщи в близост до градовете, а цените остават сходни спрямо нивата от миналата година. Това стана ясно по време на дискусия за пазара на имоти в Черноморския регион, организирана от сайта Imoti.net, който е част от Investor Media Group.

Половината имоти в нови проекти във Варненска област са продадени „на зелено“

Пазарът на недвижими имоти по Северното Черноморие е започнал годината стабилно, но началото на извънредното положение в средата на март е спряло напълно огледите и до края му в средата на май са се финализирали предимно вече започнати сделки, съобщи Елена Унджиева, оценител в агенцията за недвижими имоти Явлена.

След края на извънредното положение процесите са се нормализирали, но се наблюдават и някои промени в предпочитанията на купувачите, уточни тя. Преди пандемията търсенето е било ограничено до населеното място, докато сега обхватът е значително разширен, като се търсят жилища с по-голяма площ и къщи със собствен двор. 

Промяна е настъпила и в нагласите на купувачите спрямо инвестицията в имота, като те отделят повече време за огледи, а периодът на размисъл е по-дълъг, каза Унджиева.

Във Варна сключените сделки с имоти през третото тримесечие намаляват с 2% спрямо същия период на миналата година, но почти няма корекция на ценовите нива. Купувачите търсят предимно двустайни и тристайни жилища в завършени сгради. 

Сделки за имоти в строеж на ранен етап се осъществяват само за сгради с много добра локация, които се изпълняват от определен инвеститор. Строителните предприемачи прибягват до промяна на схемите за плащане вместо на цените, като сега изискват 20% от цената на имота на предварителен договор и 80% при въвеждането му в експлоатация и акт 16, обясни Унджиева.

През последните шест месеца над 50% от жилищата в новите проекти във Варненска област са продадени „на зелено“, съобщи Борислав Точевски, представител на Националната асоциация на строителните предприемачи (НАСП). Според него това затвърждава тезата, че инвестицията в жилище е най-сигурният начин за запазване на спестяванията.

По думите на Точевски през второто тримесечие е регистриран спад на издадените разрешения за строеж на нови жилищни сгради във Варненска област, но се забелязва тенденция за проектиране на жилища с по-голяма квадратура, като средната площ на апартамент е нараснала с 34%.

„Очакванията са, че новото строителство ще продължи да се развива с нормални темпове. Няма усещане за забавяне на финансирането и на продажбите, голяма част от които се случват „на зелено“. Хората не се притесняват да плащат първа вноска още преди да е започнало строителството“, каза Точевски.

Търсят се и къщи в населени места до 20 км от Варна на цена между 150 хил. и 300 хил. евро, както и втори имот в ценовия диапазон между 40 хил. и 70 хил. евро. Интерес има и към Балчик и Каварна, но там предлагането не е толкова голямо и пазарът остава стабилен в границите от 2019 г., с тази разлика, че всички купувачи са българи, сочат данните на Явлена. 

Според Даниела Иванова, началник отдел „Ключови партньорства и пейрол бизнес“ в Пощенска банка, купувачите се насочват предимно към Варна и Бургас и сателитните райони около тях, докато интересът към имотите в курортните градчета е по-малък. 

По думите й Свети Константин и Елена все повече губи облика си на курортно селище и се оформя като квартал на Варна, в който хората живеят, благодарение на бързите и лесни комуникации с центъра на града.

Според Точевски в курортните зони има добри проекти в строеж, в които се набляга на по-голямото качество на строителството.

***

Вижте новите предложения от Дом Инфо ООД:

Гарсониера, преустроена в двустаен с панорама море

Еднофамилна двуетажна къща с двор

Луксозно изпълнен тристаен апартамент

Многостаен апартамент с три спални - директно от строител

За огледи /и виртуални/ тел. 0895 625 505

Дом Инфо ООД

 

ПОВЕЧЕ ОФЕРТИ ВИЖТЕ ТУК!