Какво се случи на имотния пазар през 2020 г. и какво предстои - I

2020 година беше различна. Тя донесе промени в много аспекти на личния и обществения живот и разтърси икономиките.

Сега, когато годината е вече история, Investor.bg събра най-значимите събития и тенденции от политическия и икономически живот в България и по света през последните 12 месеца в специалната секция "Икономиката през 2020 г."

Жилищният пазар в България премина колебливо, но без тежки сътресения през коронавирусната криза през 2020 г. Замръзването от средата на март, когато в страната ни беше въведено извънредно положение заради коронавируса, беше последвано от скок на продажбите през летните месеци.

Брокери обясняват запазването на интереса към покупките на жилище с желанието на хората в ситуация на криза да потърсят убежище за спестяванията си в имоти като традиционна и позната форма на инвестиция и с благоприятните лихви по ипотечните кредити.

Очакванията обаче са за трудна 2021 г. заради продължаващата неяснота около овладяването на пандемията и последиците за икономиката, парламентарните избори през пролетта и изтичането на банковите мораториуми.

„През настоящата година станахме свидетели на голям и много рязък поврат на пазара на недвижими имоти в България, а именно преминаването от пазар на продавача в пазар на купувача, каза пред Investor.bg Изабела Клисарска, изпълнителен директор на компанията за недвижими имоти „Явлена“.

„Още при първоначалния стрес от въвеждането на извънредното положение повечето участници на пазара си дадоха сметка, че купувачите ще са тези, от които ще зависи дали и на какви нива ще се осъществяват сделките“, допълни тя.

Според Добромир Ганев, председател на Управителния съвет на „Национално сдружение Недвижими имоти“ (НСНИ) и управител на компанията за недвижими имоти "Форос", малки и средни предприемачи са подходили отговорно към променената ситуация на пазара след началото на пандемията, като са решили да замразят проектите си, а това в известна степен е намалило натиска върху имотния пазар.

Сделките

Брокерите отчитат, че след паузата на пазара през пролетта заради извънредното положение активността е започнала да се покачва леко през май, а през юни пазарът е бил особено силен дори при сравнение с нивата отпреди пандемията. 

„Третото тримесечие задмина миналогодишните нива на активност и брой сделки с ръст от малко под 3% за територията на цялата страна, а за някои от големите градове ръстовете достигаха 7%, 8%, дори над 12%“, посочи Изабела Клисарска.

Според Добромир Ганев значителният ръст на реално сключените сделки през третото тримесечие може да се обясни с отлагането на покупките през второто тримесечие, когато страната ни все още беше в извънредно положение заради коронавируса, на благоприятната политика на банките към лихвите и разумните критерии за ипотечно кредитиране. 

През октомври и ноември обаче темпото отново се забавя, като в „Явлена“ отчитат за ноември спад на национално ниво от почти 7%. „Втората вълна на заразата започна все по-осезаемо да оказва своето влияние с бързо нарастващия брой новозаразени. При продавачи, купувачи, нотариуси сроковете за приключване на сделки станаха все по-непредвидими основно заради невъзможност за физическо присъствие на финализирането им“, каза Изабела Клисарска.

Големите градове

Според Полина Стойкова, изпълнителен директор на Bulgarian Properties, четирите най-големи пазара в страната – София, Пловдив, Варна и Бургас, са се представили добре тази година въпреки пандемията. 

„При всички имаше колебание и известно забавяне, дори лек спад в цените през второто тримесечие, но след това то беше бързо наваксано и към есента всички големи градски пазари се бяха върнали към нормален ритъм, обеми и ценови нива. Някои от тях като Пловдив дори възобновиха растежа на цените“, каза Стойкова.

„В различните етапи на годината и активността на купувачите в различните градове варираше. Наблюдавахме стабилност по отношение на покупките на жилища за собствено ползване в София, инвестиционна активност в началото на пандемията във Варна от българи, завърнали се от чужбина, и засилен интерес около Бургас и по Южното Черноморие за покупка на ваканционен имот в ниския ценови сегмент през летните месеци, както и ръстове и спадове в района на Пловдив и околните населени места с цел бягство от града и с оглед добрата инфраструктура и транспортна достъпност за придвижване до града“, отбеляза Клисарска.

СЛЕДВА

***

Вижте новите предложения от Дом Инфо ООД:

Гарсониера, преустроена в двустаен с панорама море

Еднофамилна двуетажна къща с двор

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Луксозно изпълнен тристаен апартамент

Многостаен апартамент с три спални - директно от строител

За огледи /и виртуални/ тел. 0895 625 505

Дом Инфо ООД

ОЩЕ ОФЕРТИ ВИЖТЕ ТУК!

ПОВЕЧЕ ОФЕРТИ ВИЖТЕ ТУК!