От какво се страхуват купувачите на имоти по време на COVID /видео/

Автор: Георги Янков

От какво се страхуват купувачите на недвижими имоти по време на пандемия?

В първите седмици след обявяване на извънредното положение, страховете бяха във всяко едно направление. Разбира се, на първо място хората се страхуваха за здравето си.

Що се касае до имотните им сделки, страховете бяха във връзка с липсата на информация. Някои купувачи решиха да прекратят търсенето на жилище и отложиха за по-добри и сигурни времена. Други решиха спешно да търсят, за да защитят спестяванията си.

Основните страхове бяха свързани с обезценяването на имотите. Логично всеки се страхуваше да не закупи имот, който ще се обезцени след няколко месеца с 20-30%. 

Много бързо тези страхове отминаха, след като се очерта ясна тенденция, че срив на имотите няма да има. Дори предлагането силно се ограничи, което намали опциите за избор от страна на купувачите. Така купувачите буквално плащаха цената, която продавачите търсеха и често не се достигаше до преговори.

Другите страхове бяха свързани с работата на институциите. Една от основните новини, които „взривиха“ пазара беше, че нотариалните кантори няма да работят и няма да има възможност за нотариални производства. Всички съпътстващи институции работиха на минимален капацитет и подаването, и получаването на документи ставаше със забавяне във времето. В рамките на няколко седмици и този проблем отшумя, а скоро ритъмът се възвърна.

Към края на 2020 г все още има множество съмнения у купувачите за това дали да купуват или да изчакат. Тези, които са водени от практични причини за покупка взимат решения на момента. Те се базират на фактите в момента и нямат желание да спекулират с хипотетични сценарии за развитието на пазара. 

Други пък се осланят на прогнози и поемат по-дълъг път, който преминава през период на изчакване, за да видят в каква посока ще вървят цените през първото тримесечие на 2021г. Стратегиите са различни, както и резултатите, които всеки ще постигне. Така, че 2021г. ще бъде интересна година.

***

Вижте новите предложения от Дом Инфо ООД:

Гарсониера, преустроена в двустаен с панорама море

Еднофамилна двуетажна къща с двор

Луксозно изпълнен тристаен апартамент

Многостаен апартамент с три спални - директно от строител

За огледи /и виртуални/ тел. 0895 625 505

Дом Инфо ООД

ПОВЕЧЕ ОФЕРТИ ВИЖТЕ ТУК!