В Бургас се търсят панелки, имотният пазар е свит /видео/

Николай Господинов има 15-годишен опит в бизнеса с недвижими имоти. Има десетки сертификати от международни обучения, семинари и конференции.

Носител е и на специална награда за “Иновативен подход в мениджмънта” на сайта Imoti.net.

Със съпругата му са обявени за едни от “Достойните българи” за 2019 г. заради общественополезни инициативи и дарителски кампании, които двамата организират.

Ето един негов кратък анализ на пазара на имоти

Сред купувачите миналата година преобладаваха хората със стабилни доходи. Въпреки очакванията, че ще се появи група от хора, които ще продават имоти под стрес и ще бъдат силно мотивирани, тази прогноза не се оправда. Купуват хора, които използват момента да сменят жилището си, като заменят старото с ново. Да не забравяме, че голяма част от купувачите финансират покупката си, като продават стар имот – местят се от по-малък в по-голям или обратното в зависимост от нуждите си.

В Пловдив, Варна и Бургас мога да кажа, че пазарът е балансиран, имотите не се задържат дълго на пазара и когато човек реши да продаде, има избор, макар и не твърде голям, какъв имот да купи.

СПАДЪТ НА ДОХОДИТЕ СЕ ОТРАЗЯВА НА ПАЗАРА НА ИМОТИТЕ

През следващите години ни очаква много дълго подновяване на цялото панелно и старо строителство, тъй като хората продължават да живеят в такъв тип имоти.

Пазарът в Бургас запазва някаква активност, но там има общ спад на доходите на населението, който започна да се отразява на имотния пазар. Въпреки това панелното строителство в града отбеляза дори ръст на продажбите спрямо началото на годината, тъй като хората се чувстват сигурни в този продукт, изискванията им са базови, знаят колко им излиза ремонтът и поради това пазарът в този сегмент е доста стабилен.

Хората в Бургас изпитват страх към новото строителство, въпреки че някои предприемачи продадоха доста успешно новозапочнати сгради, други пък имат леко забавяне в продажбите. Струва ми се, че е необходимо още време, за да преценим локално как ще се развива пазарът, тъй като статистиката отчита процесите със забавяне. 

Ние не знаем колко са сделките с имоти ново строителство, колкото сделки се сключват в момента и не са отразени в данните на Агенцията по вписванията.

БРИТАНЦИТЕ И РУСНАЦИТЕ НЯМА ДА СТЪПЯТ ПОВЕЧЕ 

Активността на ваканционния пазар е на много ниски нива и това не е тенденция от сега, а от последните няколко години. Никога досега обаче не сме имали толкова много запитвания и сделки с ваканционни имоти, като там има и траен пазар на наеми. Има хора, които наемат жилища за няколко месеца, защото искат да живеят близо до морето, водени от новия си начин на живот заради пандемията.

На пазара преобладават българи, които искат да си купят малки апартаменти и къщи, въпреки че по морето няма много къщи. Имаме много запитвания за закупуване на имоти и от българи, живеещи в чужбина. Хората оцениха предимствата на живота в близост до морето и в планината. Тук все пак не говорим за хиляди сделки, тъй като, както виждаме и от статистиката, спадовете са сериозни и продължават с години.

Нашият пазар едва ли може да компенсира отсъствието на британските и руските купувачи. След Brexit англичаните вероятно няма да стъпят по нашето Черноморие, руснаците – също, и не зная кой ще е следващият идеален клиент за ваканционен имот в България.

***

Вижте новите предложения от Дом Инфо ООД:

Многостаен апартамент, морска панорама

***

Многостаен апартамент с три спални - директно от строител

***

Тристаен апартамент с голям хол

Еднофамилна двуетажна къща с двор

***

Луксозно изпълнен тристаен апартамент

За огледи /и виртуални/ тел. 0895 625 505

Дом Инфо ООД

ОЩЕ ОФЕРТИ ВИЖТЕ ТУК!

ПОВЕЧЕ ОФЕРТИ ВИЖТЕ ТУК!