Търговията с жилища – надуваме ли балон, след като БНБ предприе мерки

Банките трябва да заделят повече провизии, за да няма катастрофални последици, ако се реализира лошият сценарий. 

Това заяви банкерът Левон Хампарцумян във връзка с продължаващия да се уголемява имотен пазар в България. Какво сочат числата за имотния пазар – растеж на цените между 20 и 37% през тази година. 

Вероятно заради това БНБ задължава търговските банки да отделят 2 пъти по-голям собствен капитал за обезпечение на жилищни ипотеки. Става въпрос за т.нар. антицикличен капиталов буфер на банките – той се вдига от 0,5% до 1%. 

Официално целта на мярката e "да засили устойчивостта на банковата система при натиск върху доходността и капиталовата позиция, предизвикан от потенциално нарастване на необслужваните кредити и обезценките". Само че изискването влиза в сила от 1 октомври, 2022 година, а решението на Централната банка е от средата на септември тази година. 

Съгласно цитирани от bTV данни, 200 000 апартамента в България са необитаеми, защото са купени с основна цел да бъдат давани под наем, а средногодишната жилищна ипотека е 2,70%, т.е. тенденцията от години е на спад. 

Според думите на Левон Хампарцумян, ще се види какво ще се случи след няколко тримесечия. И даде пример за друг сценарий, ако „пазарът позакъса” – да се увеличи срокът за връщане на заема. В Швейцария има 100-годишни ипотеки, защото там пазарът е изкривен в посока, че много богати хора купуват, а обикновените швейцарци все пак в мнозинството си не са супербогаташи и жилищата почват да стават недостъпни за тях при нормални условия. 

Всеки трябва да си прави сметката, а в България сме много по-склонни да си купим жилище, вместо да живеем под наем, продължи Хампарцумян. Той не очаква да стигнем до много високи лихви по жилищните заеми, защото и се борим да влезем в еврозоната. 

Хампарцумян предупреди и за по-висока инфлация поради различните пакети за помощ заради коронакризата – пари, които ще се дават, без да се изработват от икономиката. Това е риск, който ще трябва да поемем.