Пазарът на имотите ще се успокои, ръстът на цените до 5-6% 

Успокояване на пазара на жилища и по-бавен ръст в покачването на цените на имотите през тази година. Това прогнозират експерти, цитирани от БНР. 

Същевременно обаче брокери предупреждават, че темповете на поскъпване на имотите изпреварват ръста в доходите на домакинствата, а това може да доведе до невъзможност за изплащане на кредити. 

През миналата година имотите са поскъпнали с до 20%. През тази година очакванията на експертите са пазарът да се успокои, а ръстът на цените да бъде овладян до не повече от 5-6%. 

Заместник-председателят на Националното сдружение "Недвижими имоти" Ирена Перфанова посочи, че първите индикации за това се очакват около средата на годината. Тя отбеляза, че пазарът за ново строителство започва да влиза в равновесие, освен ако не продължи ръстът на строителните материали. 

Ако от средата на годината нататък започнат да се вдигат лихвените проценти, това ще е първата индикация, която ще подаде сигнали, че най вероятно ще започне укротяването, заяви Перфанова. Търсенето все още е по-голямо от предлагането, като интересът е насочен към двустайни жилища за инвестиция и три-четиристайни за собствено ползване. 

Перфанова съветва купувачите да внимават за цената и да пресмятат дългосрочно възможността си да се издължават.