Цените на имотите ще растат и през тази година

           

Ръстът на цените на имотите ще продължи и през тази година, предупреждават финансови анализатори. Продължава да расте и търсенето, съобщи БНТ.

Спас Георгиев търси да закупи двустайно жилище, което да отдава под наем. Според него това е добра мярка срещу повишаващата се инфлация, а за финансирането му ще използва и банков кредит. Вижда ли риск пред инвестицията си?

"Ако има време, в което в имота няма наематели или няма доход, това просто ще забави неговото изплащане, но при всички положения ще се изплати, защото имоти винаги се търсят", коментира Спас Георгиев.

Около 40% от купувачите търсят жилище с цел инвестиция, отчитат брокерите. Купуват се и имоти, обявени за продан преди 2-3 години. А в някои райни на големите градове се отчита и ръст в цените от над 10%.

"Доближава се до пазара, който беше между 2005-2008 г., в момента интересът е доста голям към покупко-продажбите. Има много мотивирани купувачи, доста по-малко са продавачите, доста по-малко хубави оферти има", коментира Иван Пеев, брокер на недвижими имоти.

Повишеният интерес към закупуването на жилища и взимането на ипотечни кредити подтикна Българска народна банка да повиши антицикличния капиталов буфер.

Целта на механизма е да защити банковата система от потенциални загуби в периоди на прекомерен кредитен растеж. Дали БНБ ще обяви ново покачване до 2% ще зависи до голяма степен от движението на ипотечните кредити.

"Ако има балон на имотите, и цените се срутят, и хората спрат да си изплащат ипотеките към банките, защото са взели инвестиция, и са очаквали да продадат имота или да го дадат под наем, с което да си върнат парите на банката, и това не е възможно, всъщност рискът ще се носи и от банките", заяви Никола Янков, инвестиционен консултант.

Отрицателните лихви по депозитите също карат хората да търсят по-доходоносни активи, в които да вложат спестяванията си.

"В 3/4 от сделките с недживими имоти сега тук в София да са кеш, а не с кредит. Тоест ясно е, че хoрата просто прехвърлят парите си от депозитите с нулевите лихви към реален актив, страхувайки се от инфлацията", заяви Цветослав Цачев, инвестиционен консултант.

Въпреки мярката на БНБ, брокерите очакват търсенето на жилища да продължи и в следващите месеци, а ръстът на цените да се запази, но с по-малък темп.