Търсят се имоти завършени – да си обуеш чехлите и да влезеш

Гергана Бахчеванова в „На всеки квадратен метър: Треска за имоти“

Има ли балон на имотния пазар?

Реалистични или фантастични са цените за двустаен апартамент в столицата?

Кога ще е правилният момент да вземем кредит?

Ново или старо строителство предпочитат българите?

На ръба или на върха са имотите, цените, лихвените проценти?

На тези въпроси отговарят специалисти по недвижимите имоти в организирания онлайн панел „На всеки квадратен метър: Треска за имоти“, съобщи meduzata.com.

Гергана Бахчеванова, изпълнителен директор на Адрес:

Нямаме балон на имотния пазар в момента.

Ако през 2008 г. експанзията вървеше заедно с кредитирането, сега провокатор е ниският лихвен процент. Имаме повишаване на доходите и повишаване на спестяванията.

За 2021 – 2022 г. в София ръстът на цените е вече 15%. Но този ръст е провокиран от това, че се търсят имоти завършени – да си обуеш чехлите и да влезеш.

Само София е тази, която нараства по население. Да, не можем да живеем в три имота, но в какво друго може да се инвестира.

Но истинските купувачи на имоти са младите хора, които или са спонсорирани от родители, или имат високи доходи.

Цените на панелните апартаменти растат, защото част от купувачите са свикнали с района, с този тип строителство, защото има построени детски градини, инфраструктура.

Санирането промени отношението на собствениците, които очакваха да продават на цени завишени с 20-30%. Това не се случи. Но санираните жилища се търсят заради ниските разходи за отопление.

Мечтата ти е да живееш на някакво общоприето хубаво място, например на Докторската градина, но имаш 70 000 евро и не можеш да си купиш там. 

Може да купиш нещо, за което ти стигат тези пари или с малък кредит и да го дадеш под наем. В същото време можеш да живееш под наем на мястото, за което мечтаеш, за да видиш дали реалността отговаря на мечтите ти.

Преди 15 години хората купуваха имоти за цял живот, сега купуват за преспектива от 5 или 10 години. Така, че ние все още искаме да купуваме имоти, може би, защото нямаме какво да правим парите си или заради ниските лихвени проценти на банките.

***

Вижте новите предложения от Дом Инфо ООД:

***

Тристаен с морска панорама в Меден рудник

***

Двустаен апартамент /от стандартна гарсониера/

***

Двустаен с възможност за преуствойство на тристаен в жк Лазур, Бургас

***

За огледи /и виртуални/ тел. 0895 625 505

Дом Инфо ООД

ОЩЕ ОФЕРТИ ВИЖТЕ ТУК!

ПОВЕЧЕ ОФЕРТИ ВИЖТЕ ТУК!