Украинците вдигнаха двойно наемите в Бургас, искат лукс и гледка море

Приливът на украински бежанци в Бургас се отрази драстично на имотния пазар.

Наемите на апартаментите се вдигнаха двойно, а оферти липсват. 

Ако прегледате специализираните за имоти сайтове, няма да забележите голяма разлика в цените, но при запитване ситуацията се променя. Собствениците не искат да отдават своите имоти за 1-2-3 месеца, а дългосрочно – поне с договор за 1 година. Затова или умножават по две месечния наем или искат предплата от 6 до 8 наема.

Това споделиха брокери от агенция за недвижими имоти Дом Инфо. 

Самите украинци пък изнервяли и наемодатели, и посредници с капризите си. Искали лукс, гледка море, добра локация на цена до 600 лв. месечен наем, при все, че е невъзможно да се намери и без тези изисквания за тези пари. 

Когато след свръх усилия на брокера и убеждения на собствениците се стигало до някаква приемлива оферта, се оказвало, че украинците имат и домашен любимец, за когото са премълчали отначало.

Въпреки всичко украинците не се съгласяват на компромиси. Те са подсигурени с хотелски стаи, които им излизат безплатно и могат да разкарват и брокери, и наемодатели.

В същото време много от предлагащите се за продажба апартаменти вече са отдадени краткосрочно на украински бежанци. Огледите в тях от страна на потенциални купувачи се извършват веднъж седмично, за да не се притесняват наемателите.

Цените на апартаментите в Бургас отново тръгнаха нагоре, но причината не се крие в бежанската вълна от Украйна, а в общата инфлация и поскъпването на материалите. Украинци също оглеждат имоти за покупка, но това са само единични случаи, коментират брокери.

Текст и снимка: meduzata.com