Нахлуването на украинците на имотния пазар

Очаква се, че когато времето се затопли, още имоти по морето ще станат пригодни за отдаване под наем    

"Още преди началото на войната и в първите й часове и дни регистрирахме засилен трафик към сайтовете ни за Украйна и за Русия (с разширения com.ua, com.ru). Не е резултат на наша специална активност, явно излизат при търсене в Google", казва Полина Стойкова, изпълнителен директор на Bulgarian Properties - агенция, ориентирана и към работа с чужденци. 

Запитванията за руския сайт идвали от Украйна, Молдова, Румъния. С компанията се свързали по Messenger, Facebook, WhatsApp, а и през киевския номер за контакт, който се обслужва от кол-център в София.

В отговор Bulgarian Properties бързо извели на предни позиции в сайтовете си офертите за краткосрочни наеми и дори предложили специални оферти за бежанци. После агенцията се обърнала към всичките си партньори и клиенти, за да намери хора, които искат да отдават краткосрочно имоти на чужденци. 

"Проблемът е, че основното предлагане е на дългосрочни наеми, а украинците търсят най-вече между един и три месеца, като очакват в такъв период да могат да се ориентират какво да правят занапред", обяснява Полина Стойкова. Освен това питат основно за жилища във Варна, Бургас и София, а Варна вече е претоварена.

Откликът, който получили, е от три три основни групи наемодатели - девелопъри, единични собственици на апартаменти и къщи и чужденци - англичани, ирландци, италианци, които вече са купили през агенцията имоти в България. Собственик на ваканционен комплекс в Созопол например настанил семейства в 20 апартамента и една къща. А на място негови приятели организирали доставки на одеяла, храна и пр.

В агенциите за недвижими имоти регистрират засилен интерес от украински граждани за краткосрочно наемане на жилища в България. "То идва по две основни линии - от корпоративни клиенти и от индивидуални граждани и семейства", казва Явор Пердухов, мениджър "Жилищни имоти" в C&W Forton.

"Всеки собственик сам определя цените. Има от нула, през 50 лева, 500 лева и 500 евро - според имота. Повечето хора предлагат на занижен наем. Има и вариант два месеца безплатно и после по договаряне. Има и само нощувки", казва Полина Стойкова. Самите Bulgarian Properties не начисляват такси и комисиони по тези сделки. Консултират за визи, време на престой и пр. До миналата седмица бяха настанили 30 групи от хора.

"Запитванията стават все повече и ние вече нямаме какво да им предложим. Очакваме, че когато времето се затопли, още имоти по морето ще станат пригодни за отдаване под наем. Засега пренасочваме търсещите към други сайтове и организации - към ukraine.gov.bg на българското правителство, към "Мати Украйна" и пр.

"Никой не може да се справи сам с този наплив"

казва Полина Стойкова.

В повечето случаи украинците имат бюджет - 500, 800, 1000 евро месечно за наем. "Това са хора, които до вчера са живели нормално, имали са спестявания и има някаква гордост в тях - наясно са, че са се свързали с агенция и не искат подаяния. Дори ми се струва, че не им е приятно да ги определяме като бежанци", казва тя.

Поради липсата на достатъчно предлагане някои украинци се принуждавали да подпишат годишни наемни договори, защото собствениците не са склонни на по-кратки. "Наемодателите се притесняват да не би да не им платят, защото когато наемат чужденци, е по-трудно да защитят интересите си. Но в случая става дума за хора в нужда и ако искаш да им помогнеш, поемаш някакъв риск", добавя тя.

"Към нас се обръщат хора с по-големи възможности, които търсят жилище за между два и шест месеца. Семействата с много деца предпочитат апартаменти на краткосрочен наем, за да има повече спални и собствена кухня. Има и такива, които разполагат с 1000 евро за наем на месец", казва Явор Пердухов.

Дава пример с клиент, успял да замине със семейството си с полет за Германия, който после идва в България, защото тук животът е по-евтин и един ден по-бързо ще може да се върне в страната си.