Украинци оглеждат имоти за покупка по BG морето

Руски агенции за имоти, наети от украински клиенти, отправят от петък запитвания за пазара на жилища в София. 

Това сподели строителен предприемач, който освен в столицата притежава и ваканционни апартаменти по Южното Черноморие. Според него обаче нито руснаците, нито украинците биха инвестирали в нови жилища там заради късия сезон. Затова и интересът е пренасочен вече към големите български градове, предаде 24 часа.

Все още в българските агенции за имоти обаче няма данни за подобен интерес към вътрешността на България. Основно търсенето е в регионите на Варна и Бургас. Друг инвеститор споделя, че в продадените по морето от неговата компания жилища на украинци вече се настаняват жени и деца. 

“Започнаха да пристигат от уикенда Нормално е да не информират предварително, защото идват от военни действия. На мъжете е забранено да напускат Украйна и затова идват съпруги, майки и деца”, обясни бизнесменът, чиято компания поддържа имотите, собственост на украинци.

Имотни агенции, които работят с чужденци, решиха да премахнат от понеделник комисионите, които вземат при отдаване под наем на имоти, когато клиентите са от Украйна, научи “24 часа”. 

“Това бе знак за съпричастност с бежанците, като специално ние премахваме комисионите не само за украински, а и за руски граждани, които в този момент търсят да наемат жилища в България. Решихме да го направим, след като обажданията от хора, които бягат от войната, започнаха чувствително да се увеличават от миналата седмица”, каза пред “24 часа” управителката на “Бългериън пропертис” Полина Стойкова. Става дума изключително за апартаменти по Черноморието, най-вече във Варна и региона, вероятно защото за украинците е лесно да стигнат до там с кола.

Зачестилите обаждания от Украйна съвпадат със започналия още от началото на пандемията процес на продажба на имоти в България от руснаци. 

“Твърде рано е още да говорим за засилен интерес от украинци към имоти у нас. Ние имаме клиенти от Украйна отпреди, но те са по-малко от руснаците и не са така платежоспособни. Имаме само един или два случая на киевчани, които освен при нас имат апартаменти и в столицата”, каза управителят на “Грийнлайф” Теофил Петров. 

Компанията притежава ваканционни комплекси по Северното и по Южното Черноморие.

“Тези от украинците, с които съм успял да контактувам, твърдят, че нямат намерение да се отказват от собствеността си тук Някои казват, че около тях е страшно и непременно ще дойдат, други твърдят, че е спокойно и ще изкарат само лятната си почивка в България”, каза Петров. 

“От миналата седмица обажданията от страна на украински фирми се засилиха според колеги, като най-вече се търси съдействие за купуване на имоти от страна на украинци. Но това са само запитвания, не знам да се е стигнало до реални сделки”, каза Добромир Ганев, председател на сдружение “Недвижими имоти”, което обединява повечето имотни агенции в България. Руските купувачи на имоти силно намаляха последните години, но украинците, дори да се увеличат в бъдеще, нямат шанс да достигнат техния брой, смята Ганев. 

По морето най-много украинци собственици на имоти има във и около Свети Влас Според кмета Иван Николов поне около 1000 недвижими имота в района са собственост на украинци. От 2017 г. насам украинските граждани нямат нужда от виза за престой в България до 90 дни по работа, почивка или по семейни дела и според Николов се очаква доста украински притежатели на жилища да пристигнат скоро.

Друго населено място, в което има повече украинци, е Бургас. Там обаче и руснаците са все още много, тъй като за разлика от ваканционните селища те не продават така масово жилищата си в града.

***

Вижте новите предложения от Дом Инфо ООД:

***

Тристаен с морска панорама в Меден рудник

***

Тристаен във Възраждане, директно от строителя

Двустаен в Лазур - лукс, директно от строителя

Двустаен в Бр. Миладинови, директно от строителя

***

Двустаен с възможност за преуствойство на тристаен в жк Лазур, Бургас

***

За огледи /и виртуални/ тел. 0895 625 505

Дом Инфо ООД

ОЩЕ ОФЕРТИ ВИЖТЕ ТУК!

ПОВЕЧЕ ОФЕРТИ ВИЖТЕ ТУК!