Доколко са надути цените на имотите

На пазара на недвижими имоти се наблюдава сериозна спекула. Много хора се възползват от ситуацията с войната в Украйна, с недостига на строителни материали, с кризата покрай коронавируса и насаждат страх у обществото. 

„Вследствие на това доста хора панически купуват имоти и панически харчат едни пари. Много успяват да реализират едни хубави високи цени, вследствие на което други хора решават, че и те ще се възползват о тези високи цени и ще изкарат много пари от продажбата на недвижим имот. Да – има доста спекула на пазара. Да – има доста надценени имоти. Това е факт! Но, ако смятате, че изчаквайки и мислейки си, че след време ще може да си купите имот на 500 EUR/кв.м, няма да стане. Или, ако го направите, то ще е в някой западнал или порутен имот“, казва Мирослав Язов, управител на агенция за недвижими имоти.

Три неща наблюдаваме на пазара на недвижими имоти. Първо пазарът стана малко по-интелигентен. Дори да има някакво охлаждане, дори да има спад на цените, трябва да се има предвид, че повечето продавачи ще заемат изчаквателна позиция. Второ – ако все пак се стигне до т.нар. „пожарна разпродажба“ и се наложи влизане на ЧСИ или други, то трябва да се отчете, че те имат много строги ограничения. 

„Те не могат да си пуснат имота на каквато цена преценят. Тук вече са свързани с оценки на банки, с данъчни оценки, с много по-сериозни рестрикции. Банката, ако примерно е отпуснала кредит от 100 000 EUR като е заложила имот за 120 000 EUR, тя ще изчака много дълго време, преди да претърпи някаква загуба от продажбата на имота през ЧСИ“, обяснява Язов. 

Трето – дори и цените на строителните материали да паднат – желязото да не е 2.70 лв., а по-малко – 1.30 лв., то пак е по-скъпо отпреди време. Същото се отнася и до цената на труда. Цената на земята също е по-висока отпреди. Наблюдава се трайно увеличение на цените на недвижимите имоти, което е в реда на нещата.

„Много е важно като тръгнете да купувате един недвижим имот и определите бюджет за него и започнете да правите огледи, то действително да има някой с вас и наистина да имате трезва преценка кой имот е подценен с нормална пазарна цена и кой е надценен, а не да поставяте всичко под общ знаменател и да си пазите парите, живеейки при мама или на село“, казва Язов.

„Искайте информация защо дадена цена е такава и какво стои зад нея. Ако платите тези пари, действително ли покупката е обоснована. Кредитът, който ще плащате, действително ли е обоснован. Отивайки в банката не е просто целта да се вземе един кредит и да се купи един имот. Това е чудесно, но икономиката върви на цикли и може в един момент подобна сделка да не е ОК. Банките все повече разчитат на вътрешни оценки. Имат си правила и норми, които са важни за тях и когато ви кажат, че даден имот е надценен, вслушайте се и в тях“, препоръчва експертът.

***

Вижте новите предложения от Дом Инфо ООД:

Тристаен с опция за втора спалня

Многостаен до пристанището и Морската градина

***

Двустаен с възможност за преуствойство на тристаен в жк Лазур, Бургас

***

За огледи /и виртуални/ тел. 0895 625 505

Дом Инфо ООД

ОЩЕ ОФЕРТИ ВИЖТЕ ТУК!

ПОВЕЧЕ ОФЕРТИ ВИЖТЕ ТУК!