Санираме еднофамилни къщи в големите общини с евросредства

Еднофамилните къщи също ще могат да бъдат санирани с европейски средства. Единственото условие е те да се намират в 50-те големи общини, съобщават от пресцентъра на МРРБ.

Дейността ще се финансира по Програма "Развитие на регионите" 2021-2027 г.

Мерките ще се подкрепят по приоритети 1 и 2 - "Интегрирано градско развитие" и "Интегрирано териториално развитие на регионите". Ще се финансират проекти, идентифицирани на базата на подхода "отдолу-нагоре", които са отразени в плановете за интегрирано развитие на общините и интегрирани териториални стратегии за развитие на шестте региона за планиране. Уточнява се и общият брой сгради, които ще могат да се финансират, съобщават от МРРБ.

Задължително условие за обновяване на еднофамилните жилищни сгради ще бъде наличието на изготвено обследване за енергийна ефективност и техническо обследване. Основната цел е след санирането сградата да постигне по-висок енергиен клас.

Най-големите общини в страната - Столична, Пловдив, Варна, Бургас, Плевен, Русе, Стара Загора, Видин, Велико Търново и Благоевград, ще получават финансиране в рамките на Приоритет 1 "Интегрирано градско развитие". 

По втория приоритет ще се финансират мерки на територията на останалите 40 градски общини. Това са Враца, Ловеч, Лом, Монтана, Троян, Габрово, Горна Оряховица, Севлиево, Разград, Свищов, Силистра, Добрич, Търговище, Шумен, Сливен, Ямбол, Нова Загора, Айтос, Карнобат, Казанлък, Свиленград, Харманли, Димитровград, Кърджали, Хасково, Асеновград, Велинград, Смолян, Пазарджик, Пещера, Панагюрище, Карлово, Ботевград, Гоце Делчев, Дупница, Кюстендил, Перник, Петрич, Самоков и Сандански.