Варна изпревари Бургас по цените на жилищата

Жилищните пазари в Пловдив, Варна и Бургас следват плътно тенденциите в София и бележат засилено търсене и ограничено предлагане през първите месеци на 2022 г.

Новото строителство е най-предпочитано от купувачите. Най-голям интерес и в трите града привличат кварталите с по-ниски цени, които в момента се развиват активно в периферните зони на градовете.

Ето анализът на Полина Стойкова - изпълнителен директор и съсобственик на BULGARIAN PROPERTIES:

Данните от индексите PSPI, предоставени специално за "Имоти и инвестиции", ясно показват завой в посока ускорено нарастване на цените. А от данните на Агенцията по вписванията се вижда, че това не се е отразило на обемите продажби, които също продължават да нарастват.

Жилищният пазар във Варна

Варна е на трето място по ръст на цените в началото на годината след София и Пловдив. Морската столица излезе от период на по-бавно растящи цени и започна 2022 г. с увеличение от 6.8%.

През първото тримесечие на 2022 г. средната цена на жилищата във Варна е 931 евро на кв.м. С това градът изпреварва Бургас и се връща на второ място по цени на жилищата в страната.

Оживление на пазара показва и ръстът с 35% в броя на продажбите, регистриран от Агенцията по вписванията. Това е най-високият ръст, реализиран от някой от големите градове в началото на тази година, и обещава добро развитие на жилищния пазар и усвояване на наличното предлагане.

Интересното във Варна е, че близо 40% от кварталите в града са с цени над 1000 евро на кв.м, като най-скъпите традиционно са "Морска градина", "Гръцка махала", "Спортна зала", "Общината" и "Централна поща". Но сред останалите квартали има избор от такива с по-достъпни цени. Най-евтино се продават жилищата във "Владислав Варненчик", "Кайсиева градина", "Възраждане" и "Виница".

Данните на BULGARIAN PROPERTIES на база реално сключени сделки сочат, че именно към тези квартали с по-ниски цени и налични проекти ново строителство е насочен основният интерес на купувачите.

***

Вижте новите предложения от Дом Инфо ООД:

Многостаен до пристанището и Морската градина

***

Двустаен с възможност за преуствойство на тристаен в жк Лазур, Бургас

***

За огледи /и виртуални/ тел. 0895 625 505

Дом Инфо ООД

ОЩЕ ОФЕРТИ ВИЖТЕ ТУК!

ПОВЕЧЕ ОФЕРТИ ВИЖТЕ ТУК!