Двата фактора, които влияят най-силно на имотния пазар

Пандемията, причинена от коронавируса, отмина, но остави негативи на пазара на недвижими имоти.

В допълнение на това дойде войната в Украйна и нарастващите цени на строителните материали. Именно тези два факта днес пряко влияят на пазара на недвижими имоти. Около това мнение се обединиха участниците в 30-тата конференция на Национално сдружение „Недвижими имоти“ (НСНИ), чийто медиен партньор е най-големия сайт за недвижими имоти imot.bg.

„Имаме проекти, които трябва да оттеглим от пазара, защото не може да поддържаме цените. Проблемът е много сериозен. Подобно нещо не ни се е случвало преди. Не може да тръгнеш да продаваш нещо без да знаеш кога ще приключиш изграждането му и каква е цената. Поне 10% до 20% е повишението на цените при строителните материали. Тези разходи трябва да се покрият от инвеститорите и строителите, а това не винаги може да се случи“, каза председателят на CEPI Австрия Елизабет Рор.

Пандемията, причинена от коронавируса, се отрази по два начина на пазара на недвижими имоти. От една страна се засили цифровизацията в сектора, а от друга – брокерите започнаха да продават от разстояние. „Цените за последните 24 месеца се увеличиха драстично. А днес сме изправени пред кризата, причинена от войната в Украйна. Налице са сходни проблеми с тези Австрия, а именно значителното поскъпване на имотите, както и ръста на лихвите по ипотечните заеми“, каза Николаус Маноменидис от EPPA Гърция.

В Румъния клиентите купуват имоти независимо от цената. В същото време банките повишиха рестрикциите си и това доведе до лек отлив на купувачите, но тези които са мотивирани да придобият имот, го правят независимо от високите цени.

Идентична е ситуацията в Полша. „Еднофамилните къщи се увеличиха със 100% по време на пандемията. В момента се страхува да инвестира, тъй като не се знае какво ще е бъдещето“, каза Ярослав Зилински, президент на CEPI Полша.

Сегашната криза причинена първо от коронавруса и второ от войната в Украйна е напълно различна от предишните кризи. „В Гърция инвестиции спряха. Цените на новото строителство са много високи. Много хора имат пари, но умните знаят, че ако сега инвестират в имоти ще загубят“, казва Маноменидис.

Най-добре се развива пазарът в Сърбия. През 90-те години на миналия век, в началото на свободния пазар, инвестициите в сектора на недвижими имоти са ограничени. 

„С течение на времето обаче вложенията в сектора се укориха. Разви се IT секторът, в който голяма част от служителите, реални клиенти, разбраха, че могат да печелят добре и в родината и не е необходимо да ходят в чужбина. Подобно на България, сърбите също виждат в придобиването на имот сигурна инвестиция. В периода от 2016 г. до 2021 г. на места цените се удвоиха. Разликата преди 5 години и днес е, че тогава трудно намирахме купувачи, а днес – продавачи“, казва Славица Пешич. 

Той допълва, че през последните 40 години Сърбия не е виждала токова много инвестиции в сектора на недвижими имоти. В началото на пандемията много от новите проекти са продадени още „на зелено“. „В момента ми се струва, че сме ударили тавана, макар и да няма достатъчно предлагане, цените да са високи, но купувачите започват да се питат дали не са прекалено високи“, заключава Пешич.

Най-достъпните европейски столици за покупка на жилище остават София и Букурещ. От тази гл.т. пазарът има накъде да расте, заключават участниците в конференцията, посветена на 30 години независим пазар.