Сделките с имоти в Бургас растат с цени от 1000 евро на квадрат - ето статистиките

Сериозен ръст от 25% се наблюдава при сделките с имоти в Бургас през второто тримесечие на тази година. 

Имотните експерти от портала Реалистимо имоти Бургас анализират последните статистически данни за имотите в града и областта.

В Бургас са сключени договори за 2259 покупко-продажби при 1679 сделки през предходното тримесечие, сочат данните от Имотен регистър. Ръст се наблюдава и спрямо същия период на миналата година - 10 на сто, когато са били сключени 2045 сделки за тримесечието на 2021 г.

Още по-високо е повишението при сделките с имоти в Несебър. Увеличаването там е с впечатляващите 50% за периода април - юни 2022 г. спрямо януари – март тази година. 

Почти толкова (47 на сто) e и увеличението на броя сделки спрямо същия период на миналата година  - 1554 срещу 2915 сделки през второто тримесечие на 2022 г.

Прогнози за цените на имотите в Бургас

Цената на имотите в Бургас продължава да се покачва, като 1000 евро на квадрат вече е норма, а не изключение.

Според прогнозата на брокерите за следващите месеци може да се очаква покачване още известно време, след което да се премине в т.нар. плато и евентуално понижаване на цените в зависимост от търсенето и предлагането, и най-вече в зависимост от политиката на банките за лихвените проценти по кредитите.

Темпото на новото строителство в Бургас

С умерено темпо продължава и появата на новопостроени жилищни сгради в Бургас. През второто тримесечие на 2022 г. те са 138, а въведените в експлоатация жилища са 472 на брой със средна площ общо 90 кв.м., от които 62 кв.м. е чистата жилищна площ.

Мнозинството от новопостроените сгради са изпълнени като стоманено-бетонни конструкции (127) и само 9 от всички са тухлени. 

Ето какви жилища се строят в Бургас

Като един от най-големите градове в България, в Бургас все още се строят и едностайни апартаменти (66), но преобладаващият брой от новопостроените са двустайни апартаменти (165) и тристайни апартаменти (139). Жилищата с 4 и повече стаи са общо 102.

Полезната площ на новопоявилите се жилищни имоти в Бургас е общо 42606 кв.м., от които 29285 кв.м. жилищна площ (в т.ч. и кухни над 4 квадрата), а 13322 кв.м. е спомагателната площ. 

Реалистимо е портал за жилищни имоти (апартаменти и къщи) и бизнес имоти в Бургас и областта, където както частни лица и собственици, така и професионални брокери за недвижими имоти могат да публикуват актуалните си обяви. Допълнително в сайта за имоти са поместени и търгове на имоти в региона.