Сделките с имоти рязко ще спаднат /видео/

Тенденцията е в световен мащаб

Сделките с недвижими имоти ще намалеят значително и цените ще паднат, тъй като инвеститорите се приспособяват към „новата парадигма“ на нарастващи лихви и сътресения в световната икономика.

„Инвеститорите в недвижими имоти бяха хванати неподготвени от бързо влошаващите се икономически перспективи. Скоростта на промяната и промяната в тенденциите от сравнително положителни към отрицателни навсякъде доведе до голяма корекция“, казва Брад Хайлър, ръководител на европейските недвижими имоти в Brookfield.

Тази промяна охлажда пазара на недвижими имоти. „Банките станаха по-селективни, по-малко склонни към риск. Очакваме обемът на транзакциите да намалее значително и това вече се случва“, казва Хайлър.

Ще се появи пазар за „активи с по-високо качество“, но стойността им е в затруднено положение, като стари, нестандартни офиси, може да падне драстично, докато нарастващите лихвени проценти и инфлацията ще увеличат разходите за собствениците на имоти. В същото време мрачната икономическа перспектива вече тежи върху търсенето на наематели за нови площи.

Вероятно е да възникне напрежение, тъй като собствениците на жилища рефинансират своите ипотеки. Тъй като лихвите се покачват бързо от началото на текущата година и търсенето на наематели на стари офис площи спада, цената на кредита за някои може да надхвърли приходите от недвижими имоти.

Според Хайлър, цените може да паднат още повече. Но той е убеден, че повторение на 2008 г., когато стойността на имотите се срина по време на световната финансова криза, е малко вероятно, тъй като наемодателите са много по-малко задлъжнели.

„Като цяло не смятаме, че е дори близо до това, което беше тогава. Банките са много по-здрави, нивата на ливъридж са много по-ниски, а договорите обикновено са малко по-кратки. Но все още е твърде рано, ще видим какво ще се случи по-нататък“, каза той.

***

Вижте новите предложения от Дом Инфо ООД:

Многостаен до пристанището и Морската градина

***

Двустаен с възможност за преуствойство на тристаен в жк Лазур, Бургас

***

За огледи /и виртуални/ тел. 0895 625 505

Дом Инфо ООД

ОЩЕ ОФЕРТИ ВИЖТЕ ТУК!

ПОВЕЧЕ ОФЕРТИ ВИЖТЕ ТУК!