Прогноза за поскъпването на жилищата у нас

Очаква се до края на годината цените на жилищата в България да намалят темпа на растеж с около 2-3 процента, но вероятността да регистрираме спадове е незначителна заради недостатъчно предлагане, особено в София.

Решаващо значение за пазара на недвижими имоти през следващите месеци и началото на 2023 г. ще има начинът, по който служебното и следващото редовно правителство ще се справят с енергийната и газовата кризи.

"Ако те се справят, рискът от сътресения на този пазар не е голям, защото очакванията са за запазване като цяло на обемите на сделките на нивата им от второто тримесечие на годината, на места с незначителни спадове от 1 до 3 процента до края на годината", каза председателят на Управителния съвет на Националното сдружение Недвижими имоти (НСНИ) Добромир Ганев, цитиран от БТА. 

Това обаче според експерта е пренебрежимо малко спрямо отчитаните положителни тенденции през последните няколко години.

Има очаквания тенденцията от второто тримесечие на годината за спад в броя на сделките да се отрази под формата на спад на ръста на цените, но свиването на обемите на сделките през първото шестмесечие на 2022 г. все още не е повсеместно в страната.

"Спадове има само в две или три населени места и те са минимални, от 2 – 3 процента", каза Ганев и допълни, че става дума за Враца (спад от 1 на сто), Плевен (спад от 2 на сто) и Стара Загора (спад от 1 на сто). Във Варна се отчита ръст в броя на сделките с 20 процента за първата половина на годината спрямо същия период на предходната, която беше най-силната за последните 12 години. В София ръстът, макар и по-малък, все още е 4 процента, а за страната като цяло ръстът е 7 на сто за първата половина на 2022 г., коментира експертът.

Това, което основно се очаква да повлияе на пазара на недвижими имоти, е политиката на Европейската централна банка (ЕЦБ) по отношение на лихвите и мерките за намаляване на инфлацията, като вече има тенденция за леко покачване на лихвите на търговските банки в страната, допълни експертът. 

Според него този фактор ще повлияе върху активността на потребителите на ипотечни кредити. Политическите криза в България обикновено са причина за ускоряване на решенията за реализиране на сделка на имотния пазар, показват наблюденията на експерта.