Ето кой купува все по-скъпите имоти в Бургас и какво е увеличението

От 2015 година до края на септември тази година цените на жилищата в Бургас са поскъпнали с близо 50%. Цените на старите имоти са дори още по-високи с цели 62 процента.

Но кои са основните купувачи на този пазар?

Имотен сайт Реалистимо задава този въпрос на местни брокери и следи световните тенденции, за да ви даде последните данни.

Според брокери в Бургас, голяма процент български клиенти на имоти идват от Сливен и Ямбол. Независимо, че цените на жилищни имоти в Сливен, както и цените на жилищни имоти в Ямбол, бележат значително увеличение, много жители от тези градове са планирали и все още планират миграция към Бургас. Разбира се и бургаските жители предпочитат да инвестират в имоти в морския град.

Голям процент купувачи исторически са чужденци, които предпочитат да купуват именно в България техен ваканционен имот. Тази година обаче войнана в Украина, както и санкциите от Европейския съюз към Русия, променят този тренд. Забелязваме, че много руснаци искат да продадат имотите си по морето заради санкциите и по-трудното им пътуване до България. От друга страна, голям брой украинци наемат жилища в Бургас.

Макар че през последното тримесечие няма особенна промяна в цените на имотите, ако се вземат данните за предходното тримесечие, имотите в Бургас влизат в челната тройка на повишение на цените в шестте големи града, след Русе (с 9.5 процента) и Стара Загора, (с 6,2 процента). 

Ако сравним цените на имотите в Бургас спрямо същия период на миналата година, то увеличението на цените отново поставя Бругас в челната тройка. Общото поскъпване на имотите в черноморския град почти 15 процента, като нивата при старите и новите жилища са почти изравнени с лек превес на новите.

Задава се обаче охлаждане на имотния пазар и обратен тренд за цените според експерти. Фактори като последствията от пандемията и увеличаващите се лихви по кредитите влияят на имотния пазар и можем да очакваме първите индикации през следващите 12-24 месеца

Към момента двустайните апартаменти в бургаския квартал Лазур вървят по около 1300-1400 евро на квадрат, а с изглед към морето достигат до 1700 EUR/кв.м. Градове като Сливен и Ямбол исторически предлагат по-изгодни цени за подобен тип имоти, но икономическата обстановка в тези градове карат много жители да се ориентират към градове с по-силна икономика и перспективи за растеж.

Специализираният сайт за имоти в България Реалистимо представя професионални агенции и брокери в Бургас, Сливен и Ямбол, както и обяви от частни лица и търгове за тези региони.