Промяна в търсенето на жилища, интересът е към по-малките

Тази година на пазара на жилищни имоти в България се очаква засилен интерес към покупката на по-малки жилища с инвестиционна цел. Това прогнозира в интервю за БТА председателят на Националното сдружение "Недвижими имоти" Добромир Ганев. 

На пазара се очаква да излязат по-малки инвеститори, които да направят вложения в едно или две жилища, с цел последваща препродажба. Тази тенденция е обвързана и с очакването за покачване на доходността от отдаване под наем на жилищни имоти, което ще е обусловено от намаляването на темповете на растеж на продажните цени на имотите и повишаването на наемните цени в големите градове. 

Средната доходност при отдаване на жилища под наем в големите градове в момента е минимум около 2-3 процента, коментира Ганев.

От НСНИ прогнозират тази година спад на ръстовете в цените на жилищата. Евентуално намаление ще има в отделни случаи - некачествени и неподдържани имоти, които не са на добри локации, допълни председателят на сдружението.

Спад от 2 процента в броя на вписаните имотни сделки на годишна база 

Последните данни от Имотния регистър за четвъртото тримесечие на миналата година потвърждават тенденцията на спад на сделките, въпреки това обаче 2022 г. е една от най-добрите за последните 10-12 години, коментира Ганев. 

Той напомни, че вписаните в регистъра сделки през 2021 г. са били 247 000, а през 2022 г. те са 242 000, което е незначителен спад от 2 процента. През четвъртото тримесечие на миналата година спрямо предходното спадът е 10 на сто, а за София намалението е 17 на сто. Негативната тенденция за четвъртото тримесечие се наблюдава при повечето от градовете и само във Видин, Кърджали и Варна се отчита ръст на сделките. Запазва се тенденцията община Несебър да измества община Бургас от четвъртата позиция в България по ръст на боря на сделките с недвижими имоти.

От година - година и половина вече наблюдаваме, че Несебър е в топ 5 на общините с най-голям обем на сделки в страната, отбеляза експертът. 

Обяснението според председателя на НСНИ е свързано с пандемичните и постпандемичните тенденции българинът да търси все повече по-просторна собственост. Освен това, наложилият се модел поради здравни причини да работим от дома, накара много хора да преосмислят решението си отново да се върнат в офисите, което е причина за стабилния интерес към ваканционните имоти в малките населени места, по морските и планинските курорти. 

Експертът напомни, че в община Несебър имаше много собственост, която не беше продадена и чакаше по-добри цени, както и за наличните възможности за застрояване и изтъкна, че това са сред причините за големия инвестиционен интерес към сделки с недвижимост в този район. допълни, че факторите, довели до тази положителна тенденция, са свързани и с факта, че цените в общината са били доста по-ниски от тези в големите градове, където за едно и също жилище те са достигали до 150 000 евро. Това е било добра възможност както за по-малките инвеститори, така и за хората, които могат да работят от разстояние през неактивните сезони, а през лятото да реализират доходи от имота си, коментира Ганев.

***

Вижте новите предложения от Дом Инфо ООД:

***

Двустаен апартамент, точно на Борисова градина

***

Многостаен апартамент, до пазара

***

Търговско помещение в широк център, може и за живеене

***

Двустаен с възможност за преустройство на тристаен в жк Лазур, Бургас

***

За огледи тел. 0895 625 505

Дом Инфо ООД

ОЩЕ ОФЕРТИ