Какво влияе на пазара на имотите

Лихвите по ипотечните кредити и политическата нестабилност се отразяват на пазара на жилищата у нас, коментира за БТА председателят на Националното сдружение "Недвижими имоти" Добромир Ганев.

2022 г. беше много добра за пазара на недвижима собственост

Годината, която изпратихме, въпреки геополитическите и икономически кризи, в исторически план бе добра, особено ако се направи сравнение с едни от най-силните за пазара периоди - 2018-2019 г., когато вписаните сделки с недвижими имоти са били 211 000 и 212 000, отбеляза председателят на НСНИ. 

Той посочи, че това вероятно се дължи на бавното покачване на лихвените проценти по ипотечните кредити, като напомни, че повишението на лихвите е една от основните причини за охлаждането на пазарите в Европа и света, което е и обяснението за малките спадове на годишна база в броя на сделките у нас.

Според председателя на НСНИ подобна тенденция в пазара на недвижими имоти в България се очаква и за първото тримесечие на годината. 

Хората с по-ниски доходи и по-несигурна работа вероятно ще изчакват по-добри времена, може би след средата на годината, но българите с добра работа, със средни и високи доходи, които се взели решение за покупка жилище, няма да бъдат повлияни негативно в решението си да инвестират в жилища, коментира Ганев. Той допълни, че прогнозите са му базирани и на видимия интерес за огледи на жилища от страна на купувачите още със започването на новата година.

Политическата нестабилност и пазарът на жилища

По думите на председателя на НСНИ тази година ще е важна за икономиката на страните в Европа, за развитието на конфликта в Украйна. Тези фактори ще окажат влияние и върху пазара на недвижима собственост в България, където вече се вижда охлаждането на инфлационните процеси, както и в повечето европейски държави, посочи Ганев и допълни, че това е първата стъпка от подобряване на макрообстановката, което ще повлияе благотворно и на икономическите процеси в страната. 

Той обаче посочи, че е решаващо и поведението на политиците и способността им да съставят правителство, може би след следващите избори, което би създало добър климат за икономиката на България и би върнало доверието на потенциалните купувачи, които изчакват в момента какво ще се случи с лихвите по ипотечните кредити. 

Цените и лихвите

Лихвите по ипотечните кредити в момента в България са на третото най-ниско ниво в Европа, напомни Ганев и допълни, че това до голяма степен се дължи на високата ликвидност на банковия сектор заради наличието на депозирани средства от гражданите. 

По отношение на цените на имотите председателят на НСНИ изтъкна, че за третото тримесечие, за което има актуални данни от Националния статистически институт, цените на жилищата са едни от най-високите през последните години. 

Индексът достигна 15-16 процента и четвъртото тримесечие, на база на сделките, вероятно ще видим нисък ръст, коментира експертът и допълни, че чувствителен спад на цените на жилищата през първото тримесечие на тази година не се очаква, основно заради инфлацията и ръста на цените на суровините и материалите в строителството - средно около 25-30 процента, а на някои от материалите дори и 100 процента. 

Нашите прогнози са за спад на ръстовете в цените, а евентуални намаления на цените ще има в отделни случаи - некачествени имоти, които не са на добри локации, допълни председателят на НСНИ  

Наемите

Доходността от отдаване под наем на жилищни площи в България намали нивата си през последните години, отчете Ганев. Причината е, че цените на жилищата се покачиха с по-бързи темпове спрямо наемите. Но, по думите му, последната година е благотворна за пазара на наеми в страната заради включването на нови участници - украинските граждани, които катализираха пазара. Освен това, на наемния пазар се върнаха и студентите, които вече не се обучават онлайн. 

Краткосрочното отдаване на наеми като обеми също се върна към предковидните нива, а това дава отражение и върху пазара на дългосрочно отдаване под наем, коментира експертът. По тази причина, по негови прогнози, се очаква бързото възстановяване на наемния пазар в страната и покачването на цените да продължат и вероятно доходността от жилища ще се повиши със задържането на продажните цени на имотите в големите градове. 

Когато продажните цени на имотите растат, а наемните не, доходността пада, но в момента България обръща този темп, коментира експертът.

***

Вижте новите предложения от Дом Инфо ООД:

***

Двустаен апартамент, точно на Борисова градина

***

Многостаен апартамент, до пазара

***

Търговско помещение в широк център, може и за живеене

***

Двустаен с възможност за преустройство на тристаен в жк Лазур, Бургас

***

За огледи тел. 0895 625 505

Дом Инфо ООД

ОЩЕ ОФЕРТИ