Ще тръгнат ли надолу цените на имотите

От НСНИ прогнозират тази година спад на ръстовете в цените на жилищата. Евентуално намаление ще има в отделни случаи - некачествени и неподдържани имоти, които не са на добри локации, допълни председателят на сдружението Добромир Ганев.

Ще тръгнат ли надолу цените на жилищата през 2023 г.

Средната доходност при отдаване на жилища под наем в големите градове в момента е минимум около 2-3 процента, а по отношение на средната печалба при покупка на имот през 2022 г. и препродажбата му през следващите десет години, експертът се позова на исторически данни на статистиката.

Той напомни, че по данни на националната статистика от 2015 г. до 2022 г. индексът на цените на жилищата само за София се е повишил два пъти, а в повечето големи градове увеличението е над 60-70 процента. Колкото и инфлация да включим във формулата, каквато и лихва да сложим за придобиването на имот, вероятността да се реализира дългосрочно добра печалба от покупката на имот, поне исторически погледнато, е много висока, коментира експертът.

Предпочитаните жилища през 2023 г.

Тази година, може би в средата й, ще видим по-голям интерес отново към по-малките жилища, коментира председателят на НСНИ. Той отбеляза, че последните няколко години са били доста активни за хората, които са искали да сменят по-малкото си жилище с по-голямо заради ковид ограниченията. 

Тази година, с очаквания по-малък обем на сделките, вероятно на пазара ще излязат инвестиционно настроени хора - малки инвеститори, които вероятно ще имат интерес към придобиването на едно или две по-малки жилища с цел последваща препродажба за сметка на досегашния интерес към покупките на жилища с две или три спални и предприемачите ще трябва да бъдат внимателни при проектирането на своите нови сгради заради леката промяна в нагласите на купувачите в посока по-малки жилища, посъветва експертът строителния бизнес.

***

Вижте новите предложения от Дом Инфо ООД:

***

Двустаен апартамент, точно на Борисова градина

***

Многостаен апартамент, до пазара

***

Търговско помещение в широк център, може и за живеене

***

Двустаен с възможност за преустройство на тристаен в жк Лазур, Бургас

***

За огледи тел. 0895 625 505

Дом Инфо ООД

ОЩЕ ОФЕРТИ