Глад за стари жилища, продават се за седмица

Колко време е нужно една сделка с недвижим имот да се финализира?

На този въпрос отговаря експертът по недвижими имоти Евгени Василев: 

Със сигурност в момента престоят на една оферта е малко по-дълъг в сравнение с преди - около месец и половина. Преди една година по това време някои сделки се случваха и за една-две седмици, но средният престой на пазара беше около пет седмици. 

Тук е много важно да се уточни дали става въпрос за сделка, която е за покупка на имот в строеж. В момента покупката на имот в строеж е малко по-бавна. 

Ако има правилно ценообразувана оферта, независимо дали за обзаведен имот или за такъв в лошо състояние, сделките се случват в пъти по-бързо - дори в рамките на седмица. В момента има недостиг на готови продукти.

Продължава миграцията от по-малките населени места към по-големите - най-вече Пловдив, София, Варна и Бургас. Има промяна на големината и типа жилище, което сменят обитателите. Търсят се по-големи жилища. Така наречената средна класа в България е с доста подобрени доходи след COVID и тя инвестира средства в недвижими имоти, но основно за собствено ползване.

Друга тенденция след COVID e преминаване от апартамент към къща. Отново за собствено ползване. Доста популярни станаха и апартаментите на партер, отново с частна зелена площ, които изобщо не се търсиха преди 10 години и никой не проектираше такива сгради. Това също е фактор, който се промени след COVID.

Вече българите си позволяват и ваканционно жилище. Говорим за жилища максимум две спални и в основните черноморски курорти - Слънчев бряг, Несебър, Созопол. Това не е миграция, а по-скоро търсене на възможност за придобиване на още един имот с цел ползване във ваканционен период и отдаване под наем в краткосрочен план.

***

Вижте новите предложения от Дом Инфо ООД:

***

Тристаен апартамент, суперцентър

***

Двустаен апартамент, точно на Борисова градина

***

Обзаведен многостаен апартамент до Борисовата градина, виж разпределението

***

Тристаен апартамент до Борисовата градина, виж разпределението

***

Многостаен апартамент, до пазара

***

За огледи тел. 0895 625 505

Дом Инфо ООД

ОЩЕ ОФЕРТИ