Експерт: Имотите няма да поевтинеят през тази година

„Предвид сериозната инфлация, която имаме в момента, не очаквам да има по-голямо поевтиняване на имотите от 5%, като това е по-скоро оптимистична прогноза.“

Това каза в студиото на Euronews PrimeTime имотният експерт Антон Илиев. По думите му цените на имотите през следващата година ще се задържат около сегашните и нито ще има драстично поскъпване, нито рязко поевтиняване.

Според Илиев лекото поевтиняване на жилищата в София в края на 2022 г. се дължи на очакванията за повишаването на лихвите по кредитите.

Съответно хората се притесняват, че изтегляйки дългосрочен кредит впоследствие лихвата да се увеличи и това ще доведе до финансови сътресения.

По думите на имотния експерт това поевтиняване обаче няма да се задълбочи през следващите месеци, а спадът в сделките е доста малък.

„За последните 2 години от близо 500 000 сделки общо по-малко от 20% са тези, които се финансират с банков кредит, останалите около 80% са със собствени средства“, посочи Илиев.

Най-много се търсят малки жилища – едностайни и двустайни, с цел инвестиция против инфлацията, отбеляза имотният експерт.

Той коментира обаче, че хората, които купуват имоти с цел инвестиция, се отдръпват от пазара и основният купувач е човекът, който търси жилище за собствено ползване.

Няма имотен балон – цените са високи заради инфлацията и заради малкото предлагане, категоричен е имотният експерт.

По неговите думи хората, които търсят имот за собствено жилище все по-често се насочват към вече построени сгради с разрешение за ползване или към старо строителство.

Все по-малко хора купуват „на зелено“ заради кризата и опасенията, че сградата няма да бъде завършена., посочи още Илиев.

***

Вижте новите предложения от Дом Инфо ООД:

***

Тристаен апартамент, суперцентър

***

Двустаен апартамент, точно на Борисова градина

***

Обзаведен многостаен апартамент до Борисовата градина, виж разпределението

***

Многостаен апартамент, до пазара

***

За огледи тел. 0895 625 505

Дом Инфо ООД

 

ОЩЕ ОФЕРТИ