От днес забраняват строителството в Созопол, Царево и Ахтопол 

От днес влиза в сила лятната забрана за строителство в Царево и Ахтопол. Това стана ясно от заповед на кмета Георги Лапчев, предава БНР. Забраната за Царево и Ахтопол е в сила до 1 октомври. 

За селата Лозенец, Варвара, Синеморец и Резово тя е от 1 юни и важи до същия период. Това ограничение е и за землищата на двата града, извън населените места. 

Забраната не се прилага за важни общински проекти, техническа инфраструктура и проекти по оперативни програми. Допускат се и неотложни аварийни ремонти. Забранява се и влизането на тежка строителна техника, с изключение на такава за поддръжка на уличната мрежа или ако дейностите са по проект. 

Обиколният маршрут за Царево е през гробищния парк и пречиствателната станция. 

Въведена е и заповед за забрана на строителство през летните месеци и в Община Созопол и ваканционното селище "Дюни", считано от днес до 1 октомври. 

В забраната са включени и вътрешни довършителни дейности. В този срок следва да се извършат ограждане и обезопасяване на строителните обекти, както и да се изчистят тротоарите и уличните платна около строежите. 

Спира се извършването на строително монтажни работи и в курортните територии и къмпингите в рамките на общината. Сред тях са м.„Света Марина", м.”Буджака”, м.”Каваци”, м.”Мапи”, м.”Градина”, м.”Аклади”,м.“Ачмалъци“, м.”Герени, м. „Аклади чеири”, м.”Акра”, с.о.“Червенка“.

Във всички останали курортни и вилни територии и попадащи в Зони „А" и „Б" се преустанови достъпът на всякакъв вид тежка строителна механизация и извършването на всички видове строителни и монтажни работи на открито от 01.06. до 15.09.2023 год. 

Вътрешни довършителни работи без използване на строителна техника и механизация се разрешават в часовете от 9 до 12 ч. и от 16 до 19 ч.