Масовата истерия за купуване на недвижими имоти приключи

„Масовата истерия за покупка на недвижими имоти приключи. Стихийността у купувачите приключи. Вече се мисли повече“, казва собственикът на агенция за недвижими имоти в Пловдив Мирослав Язов.

2021 и 2022 г. могат да бъдат определени като години на извънредни сделки. Покупките се реализираха в рамките на седмица – до 10 дни. В момента много повече се премисля преди да се стигне до подписване на сделка. Има все повече хора, които са потвърдили покупката на имот, но впоследствие се отказват. „така че не може да се надявате на много бързи продажби“, предупреждава Язов тези, които са решили да се разделят със собствеността си в момента.

В София има много сериозен реален спад на броя на сделките. Според посредници, реалният спад на сделките е около 20%. „Това е нещо напълно нормално. Очакваме нещо подобно да се случи и в Пловдив. В края на миналата седмица излезе статистиката NAR за периода април 2022-април 2023 г. в САЩ и там спадът на сделките е 22%. Така, че и тук ще има подобен спад“, казва Язов.

Той обаче подчертава, че това не означава, че задължително ще спаднат и цените на имотите. Това, че има голям спад на броя на сделки означава, че по-бавно се случват нещата, но не означава, че самите цени ще спаднат изведнъж с 20%.

„Имайте предвид, че много от цените бяха надути. Има много превъзбудени продавачи на пазара. Повечето от тях не продават по принуда, т.е. да са изтеглили кредит, да трябва да продадат имота утре, че ги чака ЧСИ. Няма такъв момент. Затова няма да наблюдаваме моментален спад на цените“, предупреждава Язов.

Към момента много продавачи, които са купили с цел препродажба, те започват плахо да намаляват цените – 2%-5%. „Така че ще има минимална стъпка назад. Не очаквайте, както всички се надяват, 50% надолу“, казва Язов.

Той припомни, че през изминалата седмица БНБ увеличи задължителните минимални резерви на банките – от 5% на 10% с тенденция те да станат 15%. Въпреки, че все още нямаме увеличение на лихвите по кредите, това е неминуем сигнал за намаляването на банковата активност за отпускането на кредити за покупка на жилище.

Това за българина означава: „Те ще спрат!“. Няма да спрат, а просто ще намалеят. Ще купуват само хора, които имат нужда от покупка, които могат да докажат доходи и самоучастие. Т.е. купувачите като бройка ще намалеят. Основно ще намалеят тези, които купуват спекулативно и инвестиционно. Не, че няма да ги има, но ще намалеят“, предупреждава експертът.

И да не забравяме, че цената на един недвижим имот се определя от „зора на продавача“, а със сигурност ще има продавачи „на зор“. „Така, че оферти ще има. Сделки ще има. Няма да са масови до края на годината“, прогнозира Язов.

**

Вижте новите предложения от Дом Инфо ООД:

***

Тристаен апартамент, суперцентър

***

Двустаен апартамент, точно на Борисова градина

***

Обзаведен многостаен апартамент до Борисовата градина, виж разпределението

***

Тристаен апартамент до Борисовата градина, виж разпределението

***

Многостаен апартамент, до пазара

***

За огледи тел. 0895 625 505

Дом Инфо