Какво е бъдещето на панелните блокове в България I

Експертите са разделени както за стойността на имотите, така и за техния срок на експлоатация

За живота на панелните блокове (или по-скоро за неговия край) се говори от години. Темата отново излезе на дневен ред в след земетресенията в Турция, но дори тогава експертите в областта на жилищното строителство не стигнаха до категорично заключение: по-надеждна ли е тази конструкция от тухлената или обратното. 

Единственото сигурно в случая е, че санирането и всякакъв вид други подобрения по панелите и връзките между тях удължават живота на тези сгради. А те представляват доста голям процент в столицата и цели квартали са изградени от тях.

Поглеждайки от друг ъгъл към темата, а именно през погледа на агенциите за недвижими имоти, ситуацията продължава да бъде все толкова неясна. Категоричен отговор на въпросите: Какво ще се случи с тези блокове след години? Накъде ще тръгнат цените на жилищата от този ти? И добра инвестиция ли е покупката на панелка? – няма.

Всичко е спекулация?

Според Александър Гергов, съдружник в компанията за недвижими имоти Antre, до 10 години цената на този тип имоти значително ще се понижи или ще остане на нива доста по-ниски в сравнение с останалите жилища на пазара.

Всички банки финансират в момента средно около 70% за панелно строителство. Докато при новото строителство, банката финансира до 85%. В един момент хората ще предпочетат да купят ново строителство или пък тухлено вместо панелно, защото няма да имат възможност за такова голямо самофинансиране и това ще смъкне тяхната цена“, казва Гергов в разговор с Economic.bg.

Според него въпреки всички плюсове, които имат панелните жилища – чиста площ, големи отстояния между блоковете, както и зелените площи – инвестицията в тях е „лоша“. Като основният му аргумент е, че цената на тези имоти ще падне с времето, защото моделът на строителството вече ще е доста остаряло.

Според изпълнителният директор на АДРЕС Гергана Тенекеджиева обаче в случай, че покупка на такъв тип имот на ниска цена и последваща продажба след основен ремонт на жилището, можем да говорим за добра инвестиция.

Не е рентабилно, ако смяташ да го продадеш след 30 години, защото не знаеш какво ще се случи. Има голяма неизвестност“, казва Тенекеджиева.

И тя, и Георги Янков, съдружник в Primo + смятат, че  темата с бъдещето на панелните блокове е спекулативна, тъй като не е ясно какво ще се случи след години. За момента има около 15% от хората на пазара на недвижими имоти, които предпочитат този тип жилища. Това обикновено са хора, израснали в съответния квартал, свикнали с живота в такъв тип блокове или хора, които наблизо имат роднини, споделя Тенекеджиева.

ПРОДЪЛЖАВА

***

Вижте новите предложения от Дом Инфо ООД:

***

Тристаен апартамент, суперцентър

***

Двустаен апартамент, точно на Борисова градина

***

Двустаен апартамент, жк Братя Миладинови

***

За огледи тел. 0895 625 505

Дом Инфо