Какво е бъдещето на панелните блокове в България II

Експертите са разделени както за стойността на имотите, така и за техния срок на експлоатация

ПРОДЪЛЖЕНИЕ

За живота на панелните блокове (или по-скоро за неговия край) се говори от години. Темата отново излезе на дневен ред в след земетресенията в Турция, но дори тогава експертите в областта на жилищното строителство не стигнаха до категорично заключение: по-надеждна ли е тази конструкция от тухлената или обратното. 

Бъдещето

За мен бъдещето на панелите е неясно. Голяма част от тях се продават на много по-високи цени от тухленото строителство особено там където има силна концентрация на панели. Каквото и да кажем, ще е спекулативно и много зависи от това как би се грижила дадена община за тези блокове“, казва Гергана Тенекеджиева

И тримата експерти, са категорични, че санирането е ключът към запазването на тези имоти по-дълъг период от време годни за живот. Друг обаче е въпросът, че хората масово слагат топлоизолация.

Самия процес на саниране е повече от доказано, че повишават и подобряват живота на панелите. Едно е да направиш външна изолация, друго е смяна на дограмата на общите части. Има много дълбочина в тези процеси. Но категорично има ли някаква работа по панела, живота му се удължава. Единствения факт, който е ясен на пазара е, че панелните жилища си имат някакви достойнства“, казва Георги Янков.

Според него вследствие на войната в Украйна и индексацията на договорите, както и многото недовършени сгради през последните 25 години, води до повишаване на интереса на хората към по-старото строителство, но докога то ще се задържи и ще стане ли отново модерно, само времето и процесите ще покажат.

Мисля, че всичко, което се коментира по темата са спекулации. Никой не може да защити ясно и категорично тезата, че те ще станат по- евтини при положение, че в момента цените на панелите в някои части на София са по-високи от новото строителство“, казва той

Тук се появява и въпроса за собствеността на земята под блоковете, която е общинска. И в случай на събаряне на блоковете, каквито идеи е имало през годините, ще трябва общината да изгради наново жилищата. Но според Александър Гергов общината и държавата не разполага с такъв ресурс това да се случи.

Според Тенекеджиева пък юридическата тежест на правото на строеж е еднаква, независимо от това какъв е типа строителство. „Самия факт, че ти имаш право на строеж на определени квадрати означава, че ти защитаваш по определени начини независимо дали парцела е на инвеститор или на общината“, казва тя.

***

Вижте новите предложения от Дом Инфо ООД:

***

Тристаен апартамент, суперцентър

***

Двустаен апартамент, точно на Борисова градина

***

Двустаен апартамент, жк Братя Миладинови

***

За огледи тел. 0895 625 505

Дом Инфо