Имот или друга инвестиция: Как да спасим парите си в криза?

Високите нива на инфлацията през последната година и половина накараха много хора да инвестират парите си в недвижимо имущество в опит да ги спасят. 

Покупката на жилище с инвестиционна цел е най-познатият начин за вложения сред българите, но това ли е наистина най-сигурното убежище за личните финанси? 

Какви са рисковете от инвестицията в недвижими имоти и по какво се различава от инвестицията в актив, какъвто е златото, например?

Отговор на тези въпроси Economic.bg потърси от кредитния консултант Николай Устамитев, част от Creditland, както и от Ради Радев, търговски директор в Arco Real Estate.

Основното предимство на инвестицията в недвижими имоти пред тази в злато, според двамата експерти, е пасивният доход от наем. Но потенциалът за пасивен доход при недвижимите имоти и другите бизнес активи зависи от много фактори. Сред тях това са видът на активите, местоположението, пазарните условия в региона и света, както и целите на самия инвеститор, които иска да постигне чрез този пасивен доход.

Когато говорим за недвижими имоти, потенциалът на този вид актив се свързва с характеристики на региона, където се намират имотите. Докато бизнес активите се свързват с миналото и сегашното състояние на компаниите, както и перспективите пред бъдещото развитие на бизнеса им. Тенденциите са много важен компонент, уточнява Николай Устамитев.

Потенциални рискове

Независимо каква инвестиция правим, винаги има рискове. При инвестиционната покупка на недвижим имот, например, са свързани с пазарния риск, ликвидността и съпътстващите разходи по съхранение и експлоатация.

Когато говорим за пазарен риск, става дума за условията на пазара и това как те влияят на стойността на недвижимите имоти – икономическа рецесия или промени в жилищното търсене могат да доведат до намаляване на стойността на имота и обратно.

„Времето за превръщане на имота в пари обикновено трае дълго в сравнение със златото и може да е свързано и със значителни допълнителни разходи. Проблем е също неделимостта на имота. Тоест, за да превърнем имота в пари, по-често трябва да продадем целия и не можем на части“, казва Устамитев.

На същото мнение е и представителят на агенцията за недвижими имоти, според който един от основните рискове при покупка на недвижимо имущество с инвестиционна цел е именно ликвидността.

Когато говорим за такъв тип инвестиции, не трябва да забравяме, че част от пазара са и т.нар. спекуланти, които подхранват изкуствено високите цени. Според Радев обаче през тази година процентът на спекулантите в България е почти незначителен спрямо ситуацията, на която бяхме свидетели през последните две – три години.

„Мисля, че статистиката, която показва спад в реализираните сделки, е доказателство, че спекулантите са в позиция на изчакване. Според мен те вече не участват активно на пазара. Основният фактор, който движи пазара към днешна дата, е жилищната нужда“, казва Радев.

Потенциални рискове има и при инвестицията в злато. Те основно са свързани с геополитическата обстановка, съхранението, както и променливостта на цената на благородния метал.

„Златото се смята за убежище при кризи и затова е добре част от портфолиото на всеки инвеститор да съдържа експлоатация в злато“, казва Николай Устамитев.

Въпреки всичко това пасивният доход от недвижими имоти и други бизнес активи може да е сериозна сума особено ако се управляват процесите добре и има добро стратегическо планиране.

***

Вижте новите предложения от Дом Инфо ООД:

***

Двустаен апартамент, точно на Борисова градина

***

Тристаен, пред акт 16

***

За огледи тел. 0895 625 505

Дом Инфо 

 

КАК СЕ ИЗЧИСЛЯВА ЖИЛИЩНАТА ПЛОЩ