Как да продадем ипотекиран имот? /видео/

Може ли да бъде продаден ипотекиран имот и каква ще е цената му? Каква е процедурата?

На тези въпроси отговаря Ирина Генова, брокер, собственик на агенция Дом Инфо:

Да, може и цената ще е пазарната, както на всеки друг имот, който е без тежести.

Това го подчертавам, защото много купувачи си мислят, че могат да „извиват ръцете“ на собственик, който продава имот с ипотека и да му предлагат по-ниска цена.

Има няколко варианта за продажба на имот с ипотека

Те са взависимост от това дали купувачът имат собствени средства или ще финансира сделката с кредит. Зависи и от това дали остатътък по кредита, за който е ипотекиран апартамента е малък или не е. 

Ако купувачът е със собствени средства, след изповядане на сделката при нотариус, превежда сумата по кредита в съответната банка, по посочена от нея специална сметка. 

Необходимо е предварително писмо-ангажимент от банката. То показва каква е дължимата сума по кредита за жилището към конкретния момент на покупка. Когато тази сума се плати, банката има задължение в тридневен срок да подаде молба за заличаване на ипотеката.

Или ако апартаментът се продава за 100 000 евро, а остатъкът от кредита е 40 000 евро, този остатък купувачът превежда на банката-кредитор, а 60 000 евро – по сметка на продавача.

В случай, че купувачът финансира покупката на вече ипотекиран имот с кредит, се учредява втора по ред ипотека. Първата ипотека се заличава и ако има разлика между дължимата към банката сума и цената на имота, то тя се превежда в сметката на собственика, който продава имота.

В трети случай – ако остатъкът от кредита е малък, примерно 10 000 или 20 000 евро, а цената на имота е 100 000 евро, сумата на този остатък може да се плати от купувача на продавача при предварителния договор като капаро, като продавачът се задължи с нея да погаси кредита и заличи ипотеката.

Всичко това се вписва в предварителния договор.

***

Вижте новите предложения от Дом Инфо ООД:

***

Двустаен апартамент, точно на Борисова градина

***

Тристаен, пред акт 16

***

За огледи тел. 0895 625 505

Дом Инфо 

 

КАК СЕ ИЗЧИСЛЯВА ЖИЛИЩНАТА ПЛОЩ