Какво ще се случи с цените на имотите през 2024 г.

Каква беше изминаващата 2023 година в сферата на недвижимите имоти като тенденции, които могат да се откроят? 

БТА разговаря с трима консултанти, специализирани в различни сегменти, във водеща агенция за недвижими имоти за техните наблюдения, за очакванията им за следващата година, за актуалните изисквания на купувачите и възможностите на пазара да отговори на тях чрез това, което предлага.

Охлаждане и спад на сделките има спрямо много активната 2022 г., но прогнозите за 2024 г. са по-оптимистични. Качествените имоти ще задържат цените си и може да ги увеличат. Купувачите не бързат и имат високи изисквания за имотите, успяват и да постигнат компромис от продавачите при сделките, коментираха те.

За Николай Стоянов, мениджър "Бизнес имоти", изминалата година се характеризира с намаляване на броя на сделките спрямо 2022 г., която той определи като свръхактивна. 

"Забелязва се намаляване на темпа на нарастването на цените на имотите, както и продължаваща свръхликвидност на банковия сектор - спестяванията на домакинствата достигнаха 70 млрд. лева. Налице са също така ниски лихви по кредитите - около и под 2,5 процента, липса на качествени имоти за продажба, както и "спекулативно" завишени цени на част от имотите на пазара", каза още той.

Според него изводът, който може да се направи, е, че очакванията на продавачите изпреварват покупателната възможност на купувачите, въпреки че последните имат достъп до кредитен ресурс и се отчита ръст на заплатите на годишна база.

Цветелин Иванов, мениджър "Продажби", определи пазара на недвижими имоти през 2023 г. като спокоен. 

"Започнахме с по-бавни темпове на сделки в началото на годината, последвани от забързване и наваксване след средата на годината. Бяхме свидетели на около 10 процента спад в броя сделки спрямо бума през 2022 г., както и около 10 процента ръст в цените на жилищните имоти ново строителство в София. Спадът в броя сделки уравновеси пазара между купувачите и продавачите", каза той. 

По думите му купувачът днес търси хубав имот, като може да плати по-високата цена, но желае да бъдат покрити всички критерии, които има. Купувачът е по-търпелив, знае точно какво търси и не прави компромиси с избора си, дори и на по-висока цена.

Антония Петрова, консултант с профил "Продажба на имоти в строеж", посочи, че изминаващата 2023 г. се характеризира с известно успокояване на пазара след рекордните ръстове на цените през 2022 г. По думите й през тази година тенденцията за запазване на баланса и успокояване на пазара е продължила, като основни участници са били потребителите със заделени спестявания и тези, които са осъществили сделка с инвестиционна цел.

Тя коментира още, че от пазара са се оттеглили купувачите без достатъчно заделени средства за самоучастие, както и онези, които не са напълно сигурни за покупката на недвижим имот. 

В момента, според нейните наблюдения, по-масово се търсят тристайни апартаменти, а незначително по-малко - двустайни апартаменти, както и къщи в близост до София. Намаляват купувачите, чиято цел е инвестиция, за сметка на тези, които търсят имот за живеене.

***

Вижте новите предложения от Дом Инфо ООД:

***

Двустаен апартамент, точно на Борисова градина

***

Тристаен, пред акт 16

***

За огледи тел. 0895 625 505

Дом Инфо 

 

КАК СЕ ИЗЧИСЛЯВА ЖИЛИЩНАТА ПЛОЩ