Удължиха срока за саниране

Срокът за кандидатстване по втория етап за енергийно обновяване на многофамилните жилищни сгради със съфинансиране от 20% се удължава до 28 март включително. Той се удължава за втори път. 

Кметовете, които тази седмица се събраха на първото си общо събрание след местните избори, поискаха предприемането на действия, които да улеснят включването на гражданите във втория етап на програмата.

Кметът на Кюстендил инж. Огнян Атанасов посочи аргументите:

"Ще остане финансов ресурс по етап 2. Това е моя прогноза отдавна. От нашата община са кандидатствали 6 блока, което надхвърли моите очаквания по принцип заради съфинансирането".

Според него съфинансирането не трябва да е еднакво навсякъде. В София например доходите са много по-високи, подчерта той и апелира към МРРБ да има различен процент на съфинансиране според финансовите показатели в дадена област.

За Кюстендил, по думите му, над 5% съфинансиране е неработещо. Инж. Атанасов смята, че процентът трябва да е нулев за най-затруднените области в страната. 

"Когато влизат финансовите инструменти, на хората трябва да им се обясни, че те вече имат финансов ангажимент. Тук може да се изпадне в хипотезата - ако след години спрат да плащат - реално може да се стигне до санкции, загуба на собственост. 

Досега този проблем не стоеше, защото нямаше финансов инструмент. Но когато има финансов инструмент, когато се намеси и банка или компания, нещата стават по-различни. Собствениците трябва да са добре информирани и да вземат своя информиран избор", предупреди кметът на Кюстендил. 

По думите му критериите са напълно безпристрастни и всеки може да пресметне своите точки. 

Гражданите трябва да имат предвид, че сертификатът за енергийните характеристики на сградите в експлоатация е със срок на валидност до 10 години. 

Кметът на Велико Търново Даниел Панов напомни поисканата от Сдружението национална програма, която да подпомогне санирането на всички сгради, чиито собственици са кандидатствали, но са останали извън класирането. 

Вече са проведени разговори в тази посока с регионалния министър Андрей Цеков, обясни Панов.

***

Вижте новите предложения от Дом Инфо ООД:

***

Двустаен апартамент, точно на Борисова градина

***

Тристаен, пред акт 16

***

Двустаен с възможност за тристаен и паркомясто в цената

***

За огледи тел. 0895 625 505

Дом Инфо 

Струва ли си да купим имот на зелено?