Какво поддържа ръста на цените на жилищата 

В момента продавачите на жилища изчакват, тъй като цари мнението, че след влизането на България в еврозоната, цените ще нараснат значително. Това е малко вероятно предвид отчетените пазарни тенденции и факторите, които движат пазара.

Все пак, ограниченото предлагане на жилищни имоти в големите градове у нас ще се запази и през следващите месеци и това ще поддържа ръста на цените малко по-висок в сравнение с края на 2023 г., но в рамките на около 10 на сто.

Това се посочва в обобщение на презентация на Полина Стойкова, член на Кралския институт на лицензираните оценители (MRICS), изпълнителен директор на BULGARIAN PROPERTIES. Стойкова представи анализ на жилищния пазар с акцент върху новото строителство, в което компанията специализира и има дългогодишни познания и опит, на семинар на Камарата на професионалните оценители, съобщиха от компанията.

Цените

Миналата година средната цена, на която са се сключвали сделките в София, е достигнала 1600 евро на кв. м., сочат данните на BULGARIAN PROPERTIES. Към края на годината покачването на цените на жилищата се е забавило до 3,2 на сто на годишна база, а в реалнo изражениe, след изключване на инфлацията, през последните две тримесечия на 2023 г. е отчетен дори лек спад.

При новото строителство повишаването на цените на жилищата в началото на 2024 г. е с между 3 на сто и 10 на сто в зависимост от напредъка на строителството.

Данните на BULGARIAN PROPERTIES показват още, че и в Пловдив цените, също като в София, са забавили ръста си до 10 на сто в края на миналата година и средната цена на квадратен метър там достига 1186 евро. Тя е по-ниска в сравнение с Варна и Бургас, където е съответно - 1300 евро и 1220 евро на кв. м, заради по-силното нарастване на цените в двата морски града от съответно 20,7 на сто и 15 на сто в края на миналата година.