Поскъпването на имотите в Пловдив, Варна и Бургас се забавя I

След бързо нарастване на цените на жилищата в Пловдив, Варна и Бургас се наблюдава леко забавяне на темповете на растеж с между 2 и 5 процентни пункта в сравнение с тези от края на миналата година.

Най-бързо продължават да нарастват цените във Варна, където ръстовете се ускориха едва след средата на 2022 г. и към момента остават на нива близо до 20 на сто, докато в Пловдив и Бургас се отчита годишно нарастване от около 8-10 на сто. Това показват данни на "Бългериън пропъртис" (Bulgarian Properties) за пазарните тенденции в Пловдив, Варна и Бургас в началото на 2024 г., получени днес в БТА.

В резултат на бързото нарастване на цените във Варна те вече са със средно около 100 евро/кв. м по-високи от тези в Пловдив и Бургас. През първото тримесечие средната цена във Варна достига 1343 евро/кв. м, по данни на компанията. В Пловдив и Бургас цените вече са доста сходни – съответно 1212 евро/кв. м и 1244 евро/кв. м.

В трите големи града вече почти не се срещат цени под 1000 евро/кв. м с изключение на някои по-крайни и непредпочитани квартали, а най-престижните им райони гонят и дори надминават 2000 евро/кв. м.

В Пловдив, Варна и Бургас новото строителство движи пазара през последните години и е предпочитано от купувачите. Наред с това, предлагането на вторичен пазар остава ограничено, а търсенето – голямо, което прави момента много подходящ за продажба, коментират от компанията.

Данните на "Бългериън пропъртис" показват, че и в трите големи града, по подобие на София, обемът на продажби в началото на 2024 г. нараства с около 20 на сто на годишна база. Това наблюдение е подкрепено и от данните на Агенцията по вписванията, които отчитат ръст на броя на сделките на годишна база с 4 на сто, 12,7 на сто и 9,2 на сто съответно за Пловдив, Варна и Бургас.

В края на 2023 г. достъпността и в трите града се подобрява след временното влошаване в началото на 2023 г., когато доходите нарастваха по-бавно от цените на имотите.

Всички тези данни сочат, че жилищните пазари в големите градове са започнали годината с подобрени условия за реализиране на сделки и това обяснява нарасналата пазарна активност, заявяват от компанията.

***

Вижте новите предложения от Дом Инфо ООД:

***

Двустаен апартамент, точно на Борисова градина

***

Тристаен, пред акт 16

***

Двустаен с възможност за тристаен и паркомясто в цената

***

За огледи тел. 0895 625 505

Дом Инфо 

Как да изтеглим ипотечен кредит?