Имот под наем или със заем I

Имотният пазар в България е една от водещите теми на годината. Цените продължават да скачат, докато лихвите са сравнително стабилни.

Това води и до въпроса, дали е по-добре да си закупим собствен дом или да живеем под наем. По темата пред Bloomberg TV Bulgaria говориха петима експерти. Този въпрос е все по-важен за младите семейства и работещите.

Николай Георгиев, мениджър „Оценки и консултационни услуги“ в Colliers

Отговорът не е категоричен, тъй като зависи от няколко ключови фактора. Това са спецификите на самото жилище като локация и качество на строителството, а от друга страна условията по ипотечния заем – лихвен процент, срок на ипотеката и процент самоучастие. 

Нека направим съпоставка между двата варианта. За пример ще използвам един затворен комплекс от високия сегмент на пазара. Комплексът се намира по южната дъга на околовръстния път на София, в него тристаен апартамент с две спални и площ от 130 квадратни метра се отдава под наем за около 1700 евро на месец. Продажната му цена е около 400 хиляди евро. 

За да изчислим размера на месечната вноска са нужни три неща – лихвеният процент, който е малко над 2,5% (това е ефективният лихвен процент по жилищни кредити в лева и срок над 10 г.), годишния процент на разходите е малко над 2,8%, другите два основни фактора са срок на заема и процент на самоучастие. При 20% самоучастие и 20 г. срок на заема месечната вноска е над 1770 евро. 

При по-голям процент на самоучастие и по-кратък срок на заема месечната вноска е около 1660 евро. Следователно при тези условия към днешна дата месечният разход за наем и плащане по ипотека не са толкова различни. Това е доста опростена сметка, която не взима предвид фактори като изявеното предпочитание на местните купувачи да притежават жилище. 

Трябва да се има предвид и че тази сметка не отчита потенциална промяна в лихвените нива или наемната цена, нито потенциално поскъпване или обезценка на жилището, както и каквато и да било промяна в макроикономическата обстановка като очакваното приемане на еврото.

***

Вижте новите предложения от Дом Инфо ООД:

***

Двустаен апартамент, точно на Борисова градина

***

БЕЗ КОМИСИОН. Двустаен апартамент, акт 15

***

Мезонет с морска панорама, акт 15

***

За огледи тел. 0895 625 505

Дом Инфо 

Защо купувачът трябва да има доверен брокер?