Имот под наем или със заем II

Имотният пазар в България е една от водещите теми на годината. Цените продължават да скачат, докато лихвите са сравнително стабилни.

Това води и до въпроса, дали е по-добре да си закупим собствен дом или да живеем под наем. По темата пред Bloomberg TV Bulgaria говориха петима експерти. Този въпрос е все по-важен за младите семейства и работещите.

Снежана Стойчева, управител на водещата медия за недвижими имоти Imoti.net

Зависи от какво търси човек. Българинът предпочита да има собствен имот, така че винаги ще се стреми към това. Ако човек не разполага с достатъчно средства за това да си купи имот и да има себеучастие, за да може да изтегли ипотечен кредит ( то трябва да бъде минимум 20% до 40%, а аз бих препоръчала и малко повече за по-голяма сигурност), то живеенето под наем е добра опция. 

Проблемът обаче е в това, че в момента ситуацията е такава, че наемите пораснаха доста, не че цените на имотите не пораснаха също, но ако човек не намери имот на вторичния пазар, който да закупи с ипотечен кредит, ако се наложи да си купи ново строителство и да чака то да бъде завършено, то ще трябва да плаща и наем и кредит. 

В момента предлагането е доста по-малко, особено на имоти от вторичния пазар. За това може би ситуацията предразполага повече да се отива към наем. На база кредитните вноски и наема са доста близки вече и ако човек намери подходящ имот на вторичния пазар, е по-добре да закупи жилище.“

***

Вижте новите предложения от Дом Инфо ООД:

***

Двустаен апартамент, точно на Борисова градина

***

БЕЗ КОМИСИОН. Двустаен апартамент, акт 15

***

Мезонет с морска панорама, акт 15

***

За огледи тел. 0895 625 505

Дом Инфо 

Защо купувачът трябва да има доверен брокер?