Имот под наем или със заем III

Имотният пазар в България е една от водещите теми на годината. Цените продължават да скачат, докато лихвите са сравнително стабилни.

Това води и до въпроса, дали е по-добре да си закупим собствен дом или да живеем под наем. 

По темата пред Bloomberg TV Bulgaria говориха петима експерти. Този въпрос е все по-важен за младите семейства и работещите.

Младен Митов, анализатор в агенция за недвижими имоти "Явлена"

Не бих се наел с еднозначен отговор. Целият този процес – покупка или наем – е обвързан с пазара на недвижимите имоти, който в последните години видяхме колко е динамичен, когато решим да вземем под наем или да купим имот трябва първо да определим какво искаме да направим. Съотношението на двете сфери на пазара – наем и продажби формират, така наречената доходност. 

На базата на този процент ние може да се ориентираме какво ще ни струва едно жилище в настоящия момент. След като пазара на наемите се възстанови след пандемията този показател варира между 4-4,8%. Преди 10 години срокът, за който се взимаха ипотеки, бе 20-25 г. 

В момента масово, което се вижда, е, че този срок отива към 30 г. Когато се направи елементарна сметка се вижда, че когато ипотечният кредит е за срок от 20 г. лихвите са доста по-ниски. Когато срокът е над 25 г. тази сума нараства. 

Когато се чудим какво да направим, ако в момента живеем под наем и в близките 15-20 години ни предстои развитие на семейство и имаме стабилни доходи, можем да направим тази стъпка. Но ако планираме в близките 5-10 години да сменим работното си място, града или държавата, според мен това не е обосновано, защото когато купим един имот в дадена пазарна ситуация, той може да име една стойност, а когато решим да го продаваме да има друга стройност. 

Другото, което е важно, е, че когато искаме да закупим имот с ипотека, трябва да разполагаме със собствени средства, не може да разчитаме, че банката ще ни финансира изцяло. Вноската трябва да представлява не повече от 40% от разполагаемия месечен доход. 

За въпроса „Наем или продажба?“ зависи първо от субекта, който иска да направи това действие, доколко има нужда да се закупи жилище, доколко това жилище ще бъде експлоатирано максимално добре и ще бъде съобразено със съответните възможности. 

За купувачите със собствени средства, според мен, проблем няма. Пазарът започва да се успокоява, но цените все още са високи. В момента покупката от гледна точка да се направи спекулативна инвестиция, за да се отдава под наем, може да не ни свърши работа, защото насищането на пазара и за продажба, и за наеми е голямо, а това предлагане ще продължава да нараства, което в един момент ще повлияе върху цените на имоти.

***

Вижте новите предложения от Дом Инфо ООД:

***

Двустаен апартамент, точно на Борисова градина

***

БЕЗ КОМИСИОН. Двустаен апартамент, акт 15

***

Мезонет с морска панорама, акт 15

***

За огледи тел. 0895 625 505

Дом Инфо 

Защо купувачът трябва да има доверен брокер?