Имот под наем или със заем IV

Имотният пазар в България е една от водещите теми на годината. Цените продължават да скачат, докато лихвите са сравнително стабилни.

Това води и до въпроса, дали е по-добре да си закупим собствен дом или да живеем под наем. По темата пред Bloomberg TV Bulgaria говориха петима експерти. Този въпрос е все по-важен за младите семейства и работещите.

Добромир Ганев, бивш председател на Национално сдружение "Недвижими имоти"

Въпросът дали да наемем, или притежаваме жилище, няма категоричен отговор. 

Отговорът най-вече зависи от вашата персонална ситуация и тя е свързана с финанси, начин на живот, поставените цели и е много важно в ситуация, в която трябва да изберете вариант, да притеглите ползите по отношение на разходите във всеки от двата варианта, и да го направите на база на вашите доходи, спестяванията и начина, по който живеете. 

И двата варианта осигуряват място за живеене и двата изискват постоянен доход. Купуването може да е по-правилният избор, ако вече имате натрупани спестявания, имате добра кредитна способност, стабилна работа, постоянен доход и нямате основателни причини да се притеснявате за бъдещето си. Наемането обичайно е добър вариант за хора, които изискват по-висока гъвкавост. 

В държави като САЩ е доста разпространено наемането, когато вие сте в кариерното си развитие и имате необходимост да се движите между щатите. Едно закупено жилище с ипотека за 30 г. няма да ви позволи гъвкавост. Наемането дава и една предсказуемост на разходите. Предимствата за собственост на жилището е, че носи ползи, които не се отчитат с пари, като стабилност, чувство за принадлежност и т.н. 

Наемането спестява начални разходи, но дългосрочно погледнато при покупката и наемането разходите стават еднакви. Предимствата при покупката са, че имате повишаване на стойността – за последните години за България нетната такава е минимум 8-9% на годишна база, което е значимо увеличаване на вашето богатство.“

Все пак решението зависи от различни фактори. Водещи са условията по ипотечния заем и условията по наем в зависимост от локацията на жилището.

Важно е всеки потребител да е наясно с това какъв кредит може да си позволи. Паралелно с цените на имотите растат и цените на наемите. Това повдига въпроса за това кое е по-изгодно и по-прагматично решение.

Естествено придобиването на собствен дом представлява своеобразна инвестиция. 

През последните години цените на имотите постоянно растат, което означава, че в даден момент собственият имот гарантира печалба. В същото време наемът позволява по-голяма гъвкавкост и възможност за разнообразна работа на различни места.

Разбира се, водещото по темата е какви са възможностите на всеки потребител. При липса на стабилен и висок доход покупката на жилище може да се окаже излишен риск. Младите семейства трябва да са убедени във възможностите, с които разполагат. 

Освен това при наем отпадат ангажиментите към ремонти и поддръжка на дома.

Имотният пазар е много привлекателен в днешни дни, а българинът винаги е имал желание да придобие имот. Все пак трябва да е убеден във всеки фактор, който да гарантира успешно решение.

***

Вижте новите предложения от Дом Инфо ООД:

***

Двустаен апартамент, точно на Борисова градина

***

БЕЗ КОМИСИОН. Двустаен апартамент, акт 15

***

Мезонет с морска панорама, акт 15

***

За огледи тел. 0895 625 505

Дом Инфо 

Защо купувачът трябва да има доверен брокер?