Нивите поскъпнаха толкова, все едно блика нефт от тях

Пазарът на земеделска земя в България прегрява, сочат последните данни на НСИ. 

По данни на националния статистически институт за последните 10 години цените на нивите в някои райони са скочили над 6 пъти и са достигнали нива, при които трябва да се копаят природни богатства, за да се върне инвестицията. 

Надува се балон и скоро той ще гръмне, предупреждават специалисти по недвижими имоти. И дават пример с 2013 година, когато за месец цените на земеделската земя паднаха с близо 50%. 

Заради високите цени и проблемите в земеделието, напоследък сделките са замръзнали, сочат данни на нотариалната камара. Причината е, че продавачи искат нереални стойности за земята си, а фермерите не искат да купуват, тъй като са притиснати от ниските цени на земеделската продукция и космическата цена на торове и горива, които оскъпяват производството. 

На пазара действат предимно спекуланти, които търсят бързи печалби и вдигат изкуствено цените, анализират специалистите. Те купуват и впоследствие продават скъпо парцели, без да се съобразяват с реалните им характеристики и потенциална доходност. Тази практика изкуствено надува балона и крие риск от рязък спад на цените. 

Когато се говори за цените на земята, не трябва да се забравя, че тя е основен производствен ресурс на българското земеделие. А то е в най-трудния си период от години. Причината е, че е ударено от тройна буря. 

Ниските цени на украинското зърно сринаха българското производство и удариха най-големите стопанства в страната. Помощта, отпусната от правителството, е капка в морето, на фона на постоянно поскъпващите торове и горива, твърдят земеделци. 

Нелегалният внос на стопанска продукция и липсата на работна ръка допълнително доубиват селското ни стопанство. При липса на печалби от земеделие, логично няма и кандидати да купуват земя. 

Брокери съветват собствениците на земеделска земя първо да се информират за реалната цена на парцелите си. Като всеки производствен актив, тя зависи от няколко фактора – разпокъсаност на земята, напояване и възможност да произвежда земеделска продукция. 

Стопаните трябва да знаят, че малките парцели трудно се обработват, а на места остават и необработваеми. Затова от тях трудно може да се очаква печалба, а цените им остават ниски. 

Трети капан пред кандидатите за инвеститори е качеството на земеделската земя. Добра цена има само тази, която се обработва и подлежи на комасация (уедряване).